برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
کمردرد یکی از شایع ترین بیماریهایی است که ۸۰-۷۰ درصد مردم در طی دوره زندگی خود آنرا تجربه می کنند. در مطالعات صورت گرفته متعدد نشان داده شده این بیماری بار زیادی را به هزینه های بهداشتی کشور تحمیل می کند. علیرغم شیوع و نگرانی این بیماری جالب است بدانیم که حدود ۹۰٪ بیماران طی مدت سه ماه بهبودی پیدا می کنند.هرچند اطلاعات گروهای پزشکی در زمینه برخورد با بیماری بیشتر  شود می تواند باعث کاهش نگرانی در بیماران شده و باعث پیش گیری از هدر رفتن هزینه های اقتصادی شود.
همچنین مطالعه نمایید : آموزش های ضروری برای مبتلایان به کمر درد حاد

 
در بیماری با شکایت از کمردرد در صورت داشتن علائم ذیل بایستی بررسی سریع تری جهت تعیین علت آن صورت دهد. لذا به این یافته های هشدار دهنده (Alarming sign) و یا خطرساز (Red flag) گفته می شوند.
۱.  وجود کمردرد در سنین کمتراز بیست و بیشتر از پنجاه سال
۲. وجود علائم سیستمیک مهم (constitutional symptom) مانند تب، لرز، کاهش وزن
۳. سابقه وجود سرطان (Cancer) در خانواده
۴. بیمار با ضعف سیستم ایمنی مانند بیماران تحت درمان و یا سابقه مصرف استروئید ها و یا داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی (cytotexic therapy) مانند شیمی درمانی و یا داروهای مورد استفاده در بیماریهای روماتیسمی
۵. بیماران مبتلا به AIDS و معتادان با تزریقات وریدی مخدرها
۶. سابقه اخیر بیماریهای عفونی 
۷.دردهای شبانگاهی و یا دردهایی که بیشتر از یکماه طول کشیده باشند.
۸. وجود اختلالات حسی مانند بی حسی در ناحیه پرینه (saddle anesthesia) و یا بی اختیاری ادرار و مدفوع و اختلالات عصبی پیشرونده در اندام مبتلا
۹. وجود ضایعه خورده شدگی (lytic) در رادیوگرافی مهره


در تقسیم بندی کلی علل کمردرد، شامل موارد زیر است:
  1. علل مکانیکال
  2. علل بیماریهای مختلف مهره ها، دیسک مانند عفونت ها و بیماریهای روماتیسمی ستون فقرات
  3. بیماریهای احشایی که به کمر انتشار می یابند (مانند سنگ کلیه، زخم ها دستگاه گوارش و ...) در تقسیم بندی فوق بیش از ۹۰ درصد  کمردردها علل مکانیکال هستند که در حدود ۳.۲ موارد، در تصویر برداری از کمر یافته ای وجود ندارد.
کمردرد بر اساس مدت زمان ایجادی آن به  ۱. حاد (کمتر از یکماه)   ۲. نیمه حاد (یک تا سه ماه)  ۳. مزمن (بیشتر از سه ماه) تقسیم بندی می شوند
هرچه مدت زمان کمردرد طولانی تر شود بایستی بررسی بیشتری در جهت کشف علت آن صورت گیرد.
در برخورد با کمردرد گرفتن شرح حال کامل جهت دانستن نوع کمردرد (مکانیکال، التهابی و ...) مدت آن و وجود یافته های هشدار دهنده و نیز معاینه فیزیکی کامل ضروری است.
بایستی توجه کرد انجام اقدامات تصویر برداری مانند، رادیوگرافی ساده، میلوگرافی، دیسکوگرافی و یا روش MRI در کمردردهای حاد بدون فاکتور خطر (Red flag) توصیه نمی شود. انجام  اقدامات تشخیصی زودرس بدون شرح حال و معاینه کافی ممکن است باعث ابهامات تشخیصی برای پزشک معالج شود. بایستی دقت شود، همیشه ارتباط مستقیم بین یافته های MRI و پیشرفت بیماری وجود ندارد. نکته مهم این است انجام اقدامات تصویر برداری در موارد حاد جهت تشخیص کاربرد کمی داشته و جهت تعیین تشخیص افتراقی در حدود ۱% موارد ارزشمند است، لذا در جهت انجام آن نبایستی عجله ای کرد ونباید انجام ام آر آی و تصویر برداری های دیگر بطور روتین در خواست شود.

 
امروزه جهت درمان کمردرد، روشهای مختلف زیادی از جمله سرما درمانی (Cryothrapy)، گرما درمانی (Thermothraphy) ، روان درمانی (Psychotheraphy)، مانیپولاسیون مانند (Chiropractic, osteopathy)، کشش درمانی (traction )، انرژی درمانی و طب فیزیکی مورد استفاده قرار می گیرد.
جالب است بدانیم در مقاله مروری صورت گرفته بر روی ۷۰۰۰ مقاله که مجلات معتبر منتشر شده نشان داده شده، استراحت کوتاه مدت (Bed rest) مدرسه کمر و در موارد بسیار اندک اقدامات جراحی موثرترین اقدامات بوده اند.

دارو

آمیتریپتلین: اگر مسکن های معمول موثر واقع نشوند.پزشک برای شما این دارو را تجویز می نماید.آمیتریپتلین باعث شل شدن عضلات وبهبود خواب شما می شود.برای دردهای رایج کمری معمولا کمترین دوز این دارو تجویز می شود.
گاباتین: گاباتین معمولا برای کمر درد های معولی تجویز نمی شود.در واقع این دارو مسکن نیست و با کاهش التهاب سیاتیک باعث کاهش درد می شود.در حالت معمول این دارو برای شش هفته تجویز می شود و در موارد خاصی طبق نظر پزشک دوره درمان افزایش پیدا می کند.این دارو مثل تمامی داروها دارای عوارض جانبی می باشد برای همین اکیدا توصیه می شود ایمن دارو را تحت نظر پزشک مصرف نمایید
مسکن ها: مسکن های ساده مثل پاراستامول و ایبوبروفن(داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی) می توانند به شما کمک کنند.از مصرف دوز بالای این داروها بپرهیزید و فقط زمانی که به آنها نیاز دارید از آنها استفاده کنید.در صورتی که درد شما بعد از ۲ هفته تسکین نیافت با پزشک معالج خود مشورت کنید.

ورزش

ورزش یکی از مهمترین کارهایی است که می تواند برای بهبود درد کمر انجام داد.تحقیقات نشان می دهد استراحت در بستر بیشتر از ۲ روز نه تنها باعث بهبود نمی شود بلکه در طولانی مدت باعث کاهش قدرت عضله های کمر شده که می تواند باعث تشدید بیماری شود.در ابتدا ممکن است با ورزش کمی احساس درد شما تشدید شود ولی هیچ آسیب جدییی ایجاد نمی کند.در ابتدا با ورزش های آرام و کششی شروع کنید خواهید دید که رفته رفته عضلات شما قوی تر و درد شما کمتر می شود.
 

 ورزش های ویلیامز و مکنزی به پیشنهاد پزشکان مشاوره در وب سایت به پو بسیار کمک کنننده می باشد.

همچنین ورزش هایی که می توانند مفید باشند:

  • شنا
  • پیاده روی
  • یوگا
  • ورزشهای ایزومتریک
     

عمل جراحی

کمتر از ۲ درصد از افراد مبتلا به کمر درد نیاز به عمل جراحی پیدا می کنند. گاهی این اعمل جراحی به خاطر تنگی ستون فقرات انجام می شود و گاهی برای آزاد کردن عصب تحت فشار.اکثرا پزشکان به عمل جراحی به عنوان آخرین اقدام درمانی توجه می کنند
در مواردی که فرد کنترل مثانه و روده خود را از دست می دهد عمل جراحی اورژانسی پیشنهاد می شود

سیر درمان

بین ۷۵-۹۰ درصد افرادی که مبتلا به کمر درد می شوند طی چند هفته بهبود میابند.با این حال احتمال دارد درد پس از مدتی بازگردد
دو سوم افرادی که به وسیله درمان های دارویی و... کمر درد خود را درمان کرده اند پس از یک سال دوباره به کمر درد مبتلا می شوند با این حال ۹۰% می توانند به زندگی عادی خود ادامه دهند.
تنها یک سوم از افراد مبتلا شده پس از یک سال بهبود کامل میابند.تحقیقات نشان داده افرادی که بهبود کامل نیافته اند نیز به وسیله مسکن ها و ورزش ها و درمان های مختلف به زندگی عادی خود بازگشته اند.
همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد افرادی که دچار اضطراب های روحی و روانی هستند با سرعت کمتری بهبود میابند.
با توجه به شیوع کمردرد و سیر رو به بهبودی آن، رسالت عمده گروه پزشکی این است که به قسمت عمده ی بیماران با کمردرد تفهیم کرد. بیمار با کمردرد، شخص با کمردرد است بدین معنا که بیمار بایستی زندگی و فعالیت های روزمره خود را با کمردرد تطبیق داده و با اقدامات درمانی و ورزشها، زندگی بدون دغدغه ای داشته باشد.

 

درمان های مکمل

طب سوزنی یکی از شناخته شده ترین روش های موثر در کاهش درد و درمان انواع دردهای ستون فقرات از جمله کمردرد است.
ماساژ درمانی نیز از دیگر روش های موثر در بهبود کمردرد است. البته باید توجه داشت این کار از سوی فردی متخصص، ورزیده و آشنا به علوم پزشکی انجام شود.
در برخی موارد فتق شدید، دیسک یا تنگی کانال نخاع، ماساژ می تواند خطرناک یا عارضه دار باشد و نباید انجام شود. بنابراین بررسی گرافی "عکس" یا ام. آر. آی بیمار قبل از انجام ماساژ ضروری است.
انجام همزمان طب سوزنی و ماساژ در مواردی می تواند به تسریع روند درمان کمک کند.
بادکش گذاری "Cupping" که شامل گذاشتن بادکش در برخی نقاط بدن، طب سوزنی روی کمر یا اندام تحتانی است نیز از دیگر روش های کمکی محسوب می شود.
گرم نگه داشتن موضع، استفاده از کیسه آب گرم و قراردادن جریان آب گرم روی کمر روزانه برای حدود ۱۵ الی ۱۰ دقیقه نیز می تواند کمک کننده باشد.
استفاده از چسب های مخصوص حاوی مواد گیاهی ضد درد از جمله منتول در موضع درد نیز می تواند به شل شدن عضلات و کاهش درد بینجامد.

 
طبق بررسی های صورت گرفته، افرادی که در بارداری های قبلی دچار کمردرد بوده اند یا به نوعی مبتلا به بیماری در مفاصل یا کمرشان هستند بیش از سایرین مستعد ابتلا به کمردرد بارداری هستند. 
 زنان باردار کم تحرکی که قابلیت انعطاف مفاصل آنها کمتر و عضلات ناحیه پشت و شکم آنها ضعیف است مستعد کمردرد هستند، چاقی و دوقلویی را نیز از دلایل اصلی کمردرد ذکر می کند. 

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • چطور با پیری کمر مواجه شویم؟۱۳۹۴/۰۸/۰۷

      کمردرد یکی از بیشترین شکایت‌های افراد در سراسر دنیاست و از هر 10 نفر انسان 8 نفر آن را در چند برهه از زندگی خود تجربه کرده‌اند. اغلب افراد درد را تحمل می‌کنند و باوجود درد به انجام کارهای روزمره خود می‌پردازند، اما با افزایش سن مشکلات بیشتری در ادامه زندگی با کمردرد رخ خواهد داد، چون در این سن کمر سفت و انعطاف‌ناپذیرتری دارید که بیشتر دچار آرتروز شده است.
    • همه چیز در مورد قولنج کمر و گرفتگی عضلات۱۳۹۲/۰۹/۱۳

      قولنج در قسمت پشتی کمر به دلایل خاصی به وجود می آید و اغلب علت آن اسپاسم و کشیدگی عضلات است. صدایی هم که به اصطلاح هنگام شکستن قولنج به گوش می رسد ناشی از ترکیدن حباب مفاصل است.
    • ورزش هـایـی بـرای تـقـویـت مـفـاصـل۱۳۹۴/۰۴/۰۲

      ورزش فقط یک شیوه مناسب برای حفظ سلامت نیست بلکه می‌تواند درمان موثری برای بسیاری از مشکلات مفاصل زانو و لگن باشد.
    • ورزش های درمانی گودی کمر - راهنمای تصویری۱۳۹۳/۰۵/۰۵

      گودی کمر به صورت طبیعی باید وجود داشته باشد و آنچه می‌تواند مشکل‌ساز شود، افزایش بیش از حد گودی کمر است که طی آن، انحنای کمر بیش از میزان طبیعی‌اش می‌شود. زمانی که گودی کمر افزایش پیدا می‌کند، مرکز ثقل بدن هم تغییر خواهد کرد که این وضع به بروز مشکلات متعددی برای فرد منجر خواهد شد.
    • حرکات ساده ورزشی برای از بین بردن درد مفاصل۱۳۹۳/۰۷/۲۹

      ورزش کردن مفاصل را انعطاف بخشیده و قوی می کند. همچنین به کاهش وزن اضافه کمک می کند که نقش مهمی در برداشتن فشار اضافه از روی مفاصل دردناک بدن دارد.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.