برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
آفت زخمی است کوچک و کم عمق که در بافت‌های نرم حفره دهان (مثلا داخل گونه، مخاط داخلی لب‌ها یا روی کام نرم) یا در قاعده زبان تشکیل می‌شود. برخلاف زخم‌های تبخال، آفت هرگز روی سطح خارجی لب ایجاد نشده و مسری هم نیست. آفت زخمی است گرد یا بیضی شکل که مرکز آن سفید یا زرد بوده و حاشیه آن سرخ رنگ است

تصویر
معمولا یکی، دو روز قبل از تشکیل آفت شما در همان ناحیه احساس سوزش یا خارش خواهید داشت. این زخم معمولا بسیار دردناک است و اغلب غذاخوردن و گاهی صحبت کردن را با اشکال روبه‌رو می‌کند.  از ابتدای تشکیل آفت تا اواسط دوره آن، درد افزایش یافته و پس از آن به تدریج کاهش می‌یابد. دوره آفت معمولا یک و گاهی 2 هفته است و پس از طی این دوره خودبه‌خود بدون برجای گذاشتن اثری بهبود می‌یابد. آفت‌ها اغلب کوچک هستند اما برخی افراد دچار آفت‌های بزرگی می‌شوند که بزرگ‌تر و گودتر از آفت‌های کوچک بوده (قطر آنها بیش از یک سانتی‌متر است) و گاهی تا 6 هفته بهبود نمی‌یابند. جای زخم این آفت‌ها بعد از برطرف شدن باقی می‌ماند. حالت دیگر آفت‌های تبخالی (هرپتیک) هستند. این آفت‌ها بسیار کوچک و نوک سوزنی بوده و در دسته‌های 10 تا 100 تایی دیده می‌شوند. این آفت‌ها بیشتر در دوران پیری بروز کرده و مثل آفت‌های کوچک بهبود می‌یابند. توجه کنید که این آفت‌ها هیچ ربطی به بیماری تبخال و ویروس HSV نداشته و صرفا شکل ظاهری آن شبیه زخم‌های تبخال است.

علامتی از یک بیماری

آفت معمولا یک بیماری مستقل است اما در برخی موارد آفت‌های عودکننده متعدد و بزرگی در دهان بیمار تشکیل می‌شود که می‌تواند نشانه‌ای از ابتلا به یک بیماری دیگر باشد. مثلا در بیماری سلیاک که به واسطه حساسیت به گلوتن اتفاق می‌افتد بیمار دچار آفت‌های عودکننده متعدد می‌شود. در بیماری‌هایی مانند بیماری کرون، سندرم بهجت، اختلال در سیستم ایمنی و ضعف سیستم ایمنی در بیماری ایدز بیمار به کرات دچار آفت‌های بزرگ می‌شود. این آفت‌های متعدد و تکرارشونده از جمله علایم اصلی تشخیص این بیماری‌ها محسوب می‌شود.
 
باید گفت علت اصلی تشکیل آفت هنوز به طور دقیق مشخص نیست. محققان در مطالعات گوناگون علل متعددی را برای ایجاد آفت دسته‌بندی کرده‌اند. برخی از این علل عبارتند از:
 
  • آسیب دیدن خفیف مخاط حفره دهان به واسطه درمان‌های دندانپزشکی، مسواک زدن شدید، گاز گرفتن و خوردن غذاهای داغ،  تند و پرادویه
  • استفاده از خمیردندان‌ها یا دهانشویه‌های حاوی سدیم لوریل سولفات
  • حساسیت به برخی خوراکی‌ها مثل شکلات، قهوه، توت‌فرنگی، تخم‌مرغ، مغزها، پنیرها و خوراکی‌های خیلی ترش و اسیدی
  • کمبود ویتامین12 B، زینک(روی)، اسید فولیک یا آهن
  • وجود هلیکوباکتر پیلوری
  • استرس‌های روحی
  • تغییرات هورمونی در بانوان
از روی شکل ظاهری و علائم زخم قابل تشخیص است.
امکان‌ دارد توصیه‌ به‌ کشت‌ زخم‌ شود تا بتوان‌ آفت‌ را از زخم‌ هرپسی‌ افتراق‌ داد، یا احیاناً اگر عفونت‌ باکتریایی‌ ثانویه‌ وجود داشته‌ باشد آن‌ را تشخیص‌ داد.
باید گفت آفت درمان خاصی ندارد و مثل تبخال باید دوره آن طی شود تا بهبود یابد. در نتیجه تمام درمان‌هایی که برای آفت ارائه می‌شوند صرفا با هدف کاهش درد و سوزش طراحی شده‌اند. درمان‌های متعددی در منابع مختلف برای کمتر شدن درد و سوزش آفت ذکر شده که به برخی از موثرترین آنها اشاره خواهیم کرد.
چـــرخاندن دهانشویه‌هـای ضدعفونی‌کننده در نواحی مبتلا به آفت می‌تواند باعث کاهش درد این زخم شود. این قبیل دهانشویه‌ها با ضدعفونی کردن سطح زخم برای مدت قابل توجهی درد آن را ساکت می‌کنند. تنها اشکال این روش سوزش شدید دهان هنگام چرخاندن مایع در دهان است که برخی از بیماران قادر به تحمل آن نیستند اما اگر بتوانید 30 ثانیه این سوزش را تحمل کنید آن وقت تا مدت زیادی درد نخواهید داشت.
راه دیگر استفاده از شربت دیفن‌هیدرامین است که به‌خصوص قبل از خوردن غذا می‌توانید از آن استفاده کنید. یک یا 2 قاشق غذاخوری شربت دیفن هیدرامین را داخل نصف استکان آب ولرم ریخته و آن را در دهان بچرخانید. در این صورت کل محیط دهان و زخم آفتی بی‌حس شده و شما می‌توانید به راحتی غذا بخورید. فقط یادتان باشد این محلول را نخورید چون به‌شدت باعث خواب‌آلودگی‌‌تان خواهد شد.
پمادهایی در داروخانه در دسترس شماست که می‌توانید مقدار اندکی از آن را روی زخم آفتی بمالید. این پمادها حاوی مواد بی‌حس‌کننده یا ضدالتهاب بوده و درد شما را از بین می‌برند.
اگر به شربت آلومینیوم ام جی اس دقت کرده باشید در زیر مایع شفاف بالای شیشه یک مایع غلیظ و سفید رنگ وجود دارد که به آن شیر منیزیوم می‌گویند. شما می‌توانید با خالی کردن مایع بالایی شیشه، مقداری از شیر منیزیوم را روی آفت بمالید. این ماده روی زخم را پوشانده و درد شما را کاهش می‌دهد.
اگر به هیچ یک از این مواد دسترسی ندارید کمی یخ روی زخم بگذارید تا کمی بی‌حس شود.

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • شناخت روماتیسم۱۳۹۲/۰۹/۰۳

      روماتیسم چیست؟ چرا به روماتیسم مبتلا می شویم؟ آیا بیماری من درمان می شود؟ روشهای درمان چیست؟ پاسخ به سوالات شما در این مقاله
    • چرا آفت می‌زنیم؟ محرکش چیست؟ درمانش چیست؟۱۳۹۴/۰۱/۲۶

      آفت‌ها زخم‌های کوچکی از 2-1 میلی‌متر تا 1 سانتی‌متر هستند که رنگ زرد یا سفید با حاشیه‌ای قرمز رنگ دارند. آفت 3 نوع مینور، ماژور و هرپتیک دارد.
    • بیماری هایی که باعث سفید شدن لثه ها می شوند۱۳۹۷/۰۲/۲۰

      سفید شدن لثه از جمله مشکلات جسمانی است که دلایل گوناگونی دارد؛ از بیماری های زمینه ای گرفته تا رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان. کشف علت این عارضه می تواند پزشک را در جهت پیشگیری از بیماری های خطرناکی چون سرطان یاری کند.سفید شدن لثه در موارد نادری نشان از سرطان دهان دارد، به همین دلیل تشخیص مناسب و به موقع آن امری حیاتی است.
    • زخم های دهانی ناشی از بیماری کرون۱۳۹۷/۰۷/۱۵

      بعضی افراد چند سال قبل از اینکه علایم روده ای ناشی از بیماری کرون را تجربه کنند، دچار زخم دهان می شوند. محققان تخمین می زنند که 20 تا 50 درصد مبتلایان به بیماری کرون دچار زخم های دهانی هستند.
    • ضایعات دهانی علامت کدام بیماری است؟۱۳۹۴/۰۸/۱۲

      پزشکان و دندانپزشکان می‌توانند با معاینه مخاط دهان ما بسیاری از بیماری‌ها را در مراحل اولیه تشخیص دهند

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.