برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;

آشنایی با انواع آمپول های لاغری؛ عملکرد و عوارض

آشنایی با انواع آمپول های لاغری؛ عملکرد و عوارض اگر برای کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش به تنهایی تلاش کرده‌اید و به نتیجه مطلوب نرسیده اید، ممکن است از خود بپرسید که آیا داروهای تجویزی کاهش وزن می‌توانند کمک کنند یا خیر.

اگر برای کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش به تنهایی تلاش کرده‌اید و به نتیجه مطلوب نرسیده اید، ممکن است از خود بپرسید که آیا داروهای تجویزی کاهش وزن می‌توانند کمک کنند یا خیر. اگر چاقی دارید، که شاخص توده بدنی (BMI) آن 30 یا بالاتر است، داروهای کاهش وزن ممکن است یک گزینه درمانی باشند. اگر BMI شما حداقل 27 باشد و یک یا چند بیماری مرتبط با وزن مانند دیابت یا فشار خون بالا داشته باشید، پزشک ممکن است از این داروها برای کمک به کاهش وزن شما استفاده کند.

جدیدترین داروهای تجویزی که برای درمان چاقی تأیید شده‌اند، سماگلوتید و تیرزپاتید هستند. داروهای قدیمی‌تر شامل لیراگلوتید، نالترکسون-بوپروپیون، اورلیستات و فنترمین-توپیرامات هستند.

 

داروهای GLP-1

آگونیست‌های پپتید-1 شبه گلوکاگونGLP-1  برای درمان چاقی و دیابت نوع 2 استفاده می‌شوند. GLP-1 هورمونی است که در دستگاه گوارش شما یافت می‌شود. این هورمون هنگام غذا خوردن آزاد می‌شود و به بدن شما می‌گوید که برای کنترل قند خون، انسولین تولید کند. همچنین سرعت حرکت غذا از معده به روده را کاهش می‌دهد و به مغز شما سیگنال سیری می‌دهد. در اینجا چند نمونه از داروهای GLP-1 آورده شده است:

 

سماگلوتاید (Wegovy)

Wegovy آمپولی است که هفته‌ای یک بار با یک قلم از پیش پر شده در پوست شکم، ران یا بالای بازو تزریق می‌شود. شما با دوز کم شروع می‌کنید و به تدریج طی چند ماه آن را افزایش می‌دهید. در بزرگترین آزمایش بالینی که Wegovy را قبل از تأیید FDA آزمایش کرد، افرادی که بالاترین دوز را مصرف می‌کردند، به طور متوسط ​​بیش از 12٪ از وزن بدن خود را طی 17 ماه از دست دادند.

 

سماگلوتاید (Ozempic)

Ozempic همان داروی Wegovy است. این دارو برای مدیریت وزن تأیید نشده است، اگرچه بسیاری از افرادی که آن را مصرف می‌کنند وزن کم می‌کنند. گاهی اوقات برای این منظور بدون نسخه پزشک تجویز می‌شود.

 

لیراگلوتاید (Saxenda)

لیراگلوتاید  (ساکسندا) یکی از داروهای قدیمی GLP-1 است. این دارو به صورت تزریق روزانه تجویز می‌شود و دوز آن به مرور زمان افزایش می‌یابد. اگر پس از ۱۶ هفته مصرف لیراگلوتاید، ۴٪ از وزن خود را از دست ندهید، پزشک ممکن است به شما بگوید که مصرف آن را متوقف کنید زیرا بعید است که برای شما مؤثر باشد.

 

تیرزپاتید (Mounjaro)

شما تیرزپاتید (مونجارو) را به صورت تزریق هفتگی مصرف می‌کنید. این دارو برای درمان چاقی تأیید نشده است، اما در طول آزمایش‌های دیابت تیرزپاتید، محققان متوجه شدند افرادی که تیرزپاتید دریافت کردند، وزن بسیار بیشتری نسبت به افرادی که تحت درمان استاندارد دیابت بودند، از دست دادند.

 

عوارض جانبی GLP-1 ها

عوارض جانبی GLP-1 ها شامل تهوع و استفراغ است که معمولاً با گذشت زمان بهبود می‌یابد، اسهال یا یبوست، سردرد، خستگی و درد شکم. توجه به این نکته مهم است که این داروها برای استفاده طولانی مدت در نظر گرفته شده‌اند. کاهش وزن معمولاً پس از حدود یک سال ثابت می‌شود و در صورت قطع دارو ممکن است مقداری افزایش وزن مجدد رخ دهد. اثرات طولانی مدت GLP-1 ها هنوز در دست بررسی است.

 

سایر داروهای کاهش وزن

در حالی که GLP-1 ها در مرکز توجه قرار دارند، چندین داروی دیگر نیز برای کاهش وزن تأیید شده‌اند:

 

فنترمین-توپیرامات (Qsymia)

این دارو که به صورت قرص روزانه مصرف می‌شود، ترکیبی از یک سرکوب‌کننده اشتها و یک ضد تشنج است. فنترمین اشتهای شما را کاهش می‌دهد، در حالی که توپیرامات احساس سیری را افزایش می‌دهد. عوارض جانبی احتمالی شامل سوزن سوزن شدن دست‌ها و پاها، سرگیجه، بی‌خوابی، یبوست و خشکی دهان است.

 

نالترکسون-بوپروپیون (Contrave)

این قرص روزانه ترکیبی از یک آنتاگونیست اپیوئیدی و یک داروی ضد افسردگی است. نالترکسون به کنترل هوس‌های غذایی کمک می‌کند، در حالی که بوپروپیون به کاهش اشتهای شما کمک می‌کند. عوارض جانبی احتمالی شامل حالت تهوع، یبوست، سردرد، استفراغ و سرگیجه است.

 

اورلیستات (Xenical, Alli)

این قرصی است که سه بار در روز همراه با وعده‌های غذایی حاوی چربی مصرف می‌شود. این دارو با مسدود کردن جذب حدود 30٪ چربی از غذا عمل می‌کند. عوارض جانبی احتمالی شامل مدفوع چرب، نفخ و لکه‌بینی روغنی، حرکات مکرر روده و درد شکم است.

 

فنترمین (Adipex-P, Lomaira)

فنترمین یک قرص سرکوب‌کننده اشتها است که می‌توانید به صورت کوتاه‌مدت (تا ۱۲ هفته) از آن استفاده کنید. این دارو با تأثیر بر سیستم عصبی مرکزی، اشتهای شما را کاهش می‌دهد. عوارض جانبی آن شامل افزایش ضربان قلب و فشار خون، بی‌خوابی، عصبی بودن و یبوست است.

 

انتخاب داروی مناسب برای کاهش وزن

پزشک شما بر اساس وزن و سلامت کلی شما، سایر داروهایی که مصرف می‌کنید، اینکه آیا قصد بارداری دارید یا خیر، عوارض جانبی احتمالی و هزینه و پوشش بیمه، به شما در انتخاب داروی کاهش وزن کمک خواهد کرد. داروهای کاهش وزن می‌توانند گران باشند و همه آنها تحت پوشش بیمه نیستند.

 

هنگام مصرف داروهای کاهش وزن چه انتظاری باید داشت؟

بیشتر افراد بیشترین کاهش وزن را در شش ماه اول درمان مشاهده می‌کنند. کاهش وزن اغلب پس از شش تا دوازده ماه کند می‌شود یا به حالت ثابت می‌رسد. اگر مصرف دارو متوقف شود، بازگشت مجدد وزن امری رایج است. این داروها زمانی بهترین عملکرد را دارند که با یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم ترکیب شوند. پزشک شما پیشرفت شما و هرگونه عوارض جانبی احتمالی را زیر نظر خواهد داشت. دارو یا دوز مصرفی شما ممکن است بر اساس روند کاهش وزن و هرگونه عوارض جانبی که دارید تنظیم شود./

بهپو در جوامع مجــازیکانال ما را در جوامع مجازی دنبال کنیــد

دیدگاه و نظــرات