
خار پاشنه در حقیقت رسوب کلسیمی است که باعث برآمدگی استخوانی در قسمت زیرین استخوان پاشنه می شود. در عکس برداری با اشعه ایکس، خار پاشنه می تواند تا یکونیم سانت به جلو کشیده شود. بدون شواهد قابل مشاهده اشعه ایکس، این بیماری گاهی به عنوان "سندرم خار پاشنه" شناخته می شود.
خار پاشنه اغلب بدون درد است، اما می تواند با درد پاشنه همراه باشد. خار پاشنه اغلب با فاشیای کف پا همراه است؛ التهاب دردناک نوار فیبری بافت همبند (فاشیای پلانتار) که در امتداد پایین پا قرار دارد و استخوان پاشنه را به توپ پا متصل می کند.
علت خار پاشنه چیست؟
خار پاشنه زمانی اتفاق میافتد که رسوبات کلسیم در قسمت زیرین استخوان پاشنه جمع شود؛ فرآیندی که معمولاً طی چند ماه اتفاق میافتد. خار پاشنه اغلب به دلیل کشیدگی عضلات و رباط های پا، کشیدگی فاسیای کف پا و پارگی مکرر غشایی که استخوان پاشنه را می پوشاند ایجاد می شود. خار پاشنه مخصوصاً در بین ورزشکارانی که فعالیتهایشان شامل دویدن و پریدن زیاد است شایع است.
عوامل زیر شانس بروز خار پاشنه را افزایش می دهند:
● ناهنجاری های راه رفتن، که فشار بیش از حد بر استخوان پاشنه، رباط ها و اعصاب نزدیک پاشنه وارد می کند.
● دویدن به ویژه روی سطوح سخت
● پوشیدن کفشهای نامناسب یا بد، بهویژه آنهایی که فاقد پشتیبان مناسب قوس کف پا هستند
● اضافه وزن و چاقی
سایر عوامل خطر مرتبط با فاشیای کف پا عبارتند از:
● افزایش سن که انعطاف پذیری فاسیای کف پا را کاهش می دهد و پد چربی محافظ پاشنه پا را نازک می کند.
● دیابت
● گذراندن ساعت های زیادی از روز روی پاهای خود
● فعالیت بدنی کوتاه مدت مکرر
● داشتن کف پای صاف یا قوس دار
علائم خار پاشنه
خار پاشنه اغلب هیچ علامتی ندارد اما اگر التهاب در نقطه تشکیل خار باشد می تواند با درد متناوب یا مزمن به ویژه در حین راه رفتن یا دویدن همراه باشد،. به طور کلی، علت درد خود خار پاشنه نیست، بلکه آسیب بافت نرم مرتبط با آن است.
بسیاری از مردم درد خار پاشنه و فاسیای کف پا را به فرو رفتن چاقو یا سنجاق به کف پایشان هنگام صبح و ایستادن توصیف می کنند - دردی که بعداً به درد مبهم تبدیل می شود. آنها اغلب شکایت دارند که درد شدید پس از ایستادن از حالت نشستن طولانی مدت دوباره عود می کند.
درمان های غیر جراحی خار پاشنه
درد پاشنه همراه با خار پاشنه و فاسیای کف پا ممکن است به خوبی به استراحت کردن پاسخ ندهد. اگر مجبورید صبح پس از خواب شبانه بلافاصله راه رفتن را شروع کنید درد ممکن است بدتر شود زیرا فاسیای کف پا به طور ناگهانی دراز می شود و پاشنه پا کشیده می شود. درد اغلب با بیشتر راه رفتن کاهش می یابد. اما ممکن است پس از استراحت طولانی مدت یا پیاده روی طولانی، درد عود کند.
اگر درد پاشنه پا دارید که بیش از یک ماه ادامه دارد، با پزشک مشورت کنید. پزشک ابتدا تلاش می کند به کمک درمان های زیر وضعیت شما را بهبود بخشد:
● تمرینات کششی
● توصیه به پوشیدن کفش های مخصوص
● بستن پا با نوار یا باند برای استراحت عضلات و تاندون های تحت فشار
● استفاده از کفی کفش مخصوص یا وسایل ارتز
● فیزیوتراپی
● بستن پا با آتل های شبانه
برای تسکین درد پاشنه می توانید از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن، ایبوپروفن یا ناپروکسن استفاده کنید. در بسیاری از موارد، یک دستگاه ارتوتیک کاربردی می تواند علل درد پاشنه و قوس پا مانند عدم تعادل بیومکانیکی را اصلاح کند. گاهی هم نیاز است برای تسکین التهاب در ناحیه پاشنه پا تزریق کورتیکواستروئید انجام شود.
بیش از 90 درصد افراد با درمان های غیر جراحی بهبود می یابند. اگر درمان محافظه کارانه بعد از 9 تا 12 ماه نتواند علائم خار پاشنه را درمان کند، ممکن است برای تسکین درد و بازگرداندن حرکت پا، جراحی لازم باشد. تکنیک های جراحی عبارتند از:
● آزاد کردن فاسیای کف پا
● برداشتن خار