برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
زمانیکه شما با درد پاشنه پا مواجه هستید پاشنه پای شما دچارآسیب دیدگی شده است در گذشته همه فکر می کردند که خار پاشنه بر اثر التهاباتی در زیر پاشنه نزدیکی اتصالات کف پا که از پاشنه پا به قسمت جلوی پا امتداد دارد ایجاد می شده. اما اکنون محققین معتقدند درد پاشنه پا ناشی از آسیب دیدگی تاندون های کف پا است. اغلب رسوبات کلسیم در پاشنه پا را می توان با اشعه ایکس مشاهده کرد به دلیل اینکه اشعه ایکس تصاویری از کنار می گیرد. رسوبات کلسیم مانند یک جراحت نشان داده می شود و در صورتیکه همه کف پا را فرانگرفته باشد کمتر قابل مشاهده است. جراحات استخوانی یا خارپاشنه دلیل اصلی درد پاشنه پا نیست، حدود 30 درصد از مردم دچار این جراحات هستند و فقط تعداد کمی از افراد از درد آن شکایت دارند. این شکایت اغلب وقتی است که افراد دچار درد پاشنه پا بدون هیچ گونه جراحتی باشند مشکل اصلی که باعث درد پاشنه پا می شود، بروز التهابات در کف پا است. بیماری خار پاشنه پا اگر چه عوارض شدیدی بجز درد و ناراحتی ندارد اما این درد ممکن است منجر به ناتوانی بیماری شود از اینرو باید سریعا نسبت به درمان خار پاشنه پا اقدام کرد.
 

 در صورت به تأخیر افتادن درمان این التهاب یا از بین نرفتن خار پاشنه پا، بدن این بافت نرم آسیب دیده و ضعیف را با استخوان ترمیم می‌کند. معمولاً رباط صدمه دیده با فعالیت فیبروبلاستی ظرف دست‌کم شش هفته التیام خواهد یافت. اگر زخم پس از گذشت این مدت همچنان باقی ماند یاخته‌های استخوان‌ساز به آن ناحیه فرستاده می‌شوند. یاخته‌های استخوان‌ ساز تشکیل استخوان می‌دهند و نتیجه نهایی پدید آمدن استخوان (انباشت نمک‌های کلسیم در بافت) درون رباط کف پا یا در زائده پاشنه است. این شکل‌گیری‌های استخوانی به خار پاشنه معروف هستند.

زمانیکه شما با درد پاشنه پا مواجه هستید پاشنه پای شما دچار آسیب دیدگی شده است درگذشته همه فکر می کردند که خار پاشنه براثرالتهاباتی درزیرپاشنه نزدیکی اتصالات کف پا که ازپاشنه پا به قسمت جلوی پا امتداد دارد ایجاد میشده. اما اکنون محققین معتقدند درد پاشنه پا ناشی ازآسیب دیدگی تاندون های کف پا است. اغلب رسوبات کلسیم در پاشنه پا را می توان با اشعه ایکس مشاهده کرد به دلیل اینکه اشعه ایکس تصاویری از کنار می گیرد. رسوبات کلسیم مانند یک جراحت نشان داده میشود و در صورتیکه همه کف پا را فرانگرفته باشد کمتر قابل مشاهده است. جراحات استخوانی یا خارپاشنه دلیل اصلی درد پاشنه پا نیست، حدود 30 درصد از مردم دچار این جراحات هستند و فقط تعداد کمی از افراد از درد آن شکایت دارند. این شکایت اغلب وقتی است که افراد دچار درد پاشنه پا بدون هیچ گونه جراحتی باشند مشکل اصلی که باعث درد پاشنه پا میشود. بروز التهابات در کف پا است. این بیماری اگر چه عوارض شدیدی بجز درد و ناراحتی ندارد اما این درد ممکن است منجر به ناتوانی بیماری شود از اینرو باید سریعا نسبت به درمان خار پاشنه پا اقدام کرد. این بیماری راههای درمان متعددی دارد، پزشک با توجه به شرایط شما بهترین درمان قطعی را تجویز خواهد کرد.

  • معمولاً در ابتدا درد خار پاشنه را زیر پاشنه در صبح یا پس از استراحت حس خواهید کرد.
  • درد پاشنه با برداشتن نخستین گام‌ها تشدید می‌شود و با انجام فعالیت به موازات گرم شدن بهبود می‌یابد.
  • با لمس کردن ناحیه حساس، برآمدگی استخوانی ملتهبی را حس خواهید کرد.
  • همگام با وخیم‌تر شدن التهاب رباط کف پا و رشد خار پاشنه، زمان‌های بیشتری متحمل درد خواهید شد.

در اصل، خار پاشنه پا یک آسیب ناشی از فشار مشابه بیماری آرنج تنیس بازان است که با وارد شدن فشار یا وزن بیش از حد بر تاندون ایجاد می شود و یک نیروی کششی در جایی که تاندون به پاشنه متصل شده ایجاد می شود. تحمیل وزن بر پاشنه در فعالیت هایی مثل دویدن یا پرش باعث این اتفاق می شود

علت خار پاشنه و درد پاشنه پا عمدتا ناشی از عوامل زیر است:

  • ایستادن های طولانی مدت
  • استفاده ازکفش های سخت بروی سطوح ناهموار
  • پوشیدن کفش های نامناسب: کفش های نامناسب کفش هایی هستند که اولویت انتخاب آنها از روی ظاهر باشد.
  • فشارهای مکرر
  • کمبود ویتامین سی
  • تغییر و افزایش فعالیت ها
  • اضافه وزن
  • از بین رفتن چربی پا با افزایش سن
  •  آسیب دیدگی
  • دیابت داشته باشید: اگرچه پزشکان موفق به یافتن دلیل آن نشده‌اند، اما التهاب رباط کف پا و خار پاشنه غالباً بیشتر در بیماران مبتلا به دیابت رخ می‌دهد.
  • آرتروز داشته باشید: برخی گونه‌های آرتروز باعث التهاب تاندون‌های زیر پا و در نتیجه التهاب رباط کف پا و درد پاشنه پا می‌شوند.
  • خارپاشنه در بارداری: افزایش وزن و ورم همراه با درد پا در بارداری موجب آسودگی بیشتر رباط‌ها (لیگامان ها) می‌شوند و در نتیجه التهاب و مشکلات مکانیکی بیماری بروز می‌یابد.
  • عضله‌های کمان پای ضعیف داشته باشید:  در نتیجه خستگی عضلانی موجب وارد شدن فشار بیش از اندازه به رباط کف پا و در نتیجه آسیب دیدن آن با بروز التهاب می‌شود.

ممکن است انتخاب درمان خار پاشنه پا از بین درمان های متعددی که برای آن وجود دارد مشکل باشد. اما این مقاله به شما در مورد انتخاب این درمان ها، نحوه انجام آنها و معایب و نواقص آن کمک میکند. تعدادی از این روش های درمانی آسان هستند و درمرحله اول قبل از انتخاب روش های پیچیده تر دیگر نتیجه بخش می باشند.

کفش مناسب باید دارای خصوصیات زیر باشد:

  1. داشتن محافظ برای ناحیه کمان پا 
  2. تخت نبودن کفش
  3. به راحتی از پا در نیاید.
  4. باعث خم شدن ناحیه توپکی شکل پا نشود.
  5. این کفش های دارای یک پد باشند و روی سطوح ناهموار قابل استفاده باشند.
فیزیوتراپیست یا پزشک ورزشی بر مبنای علائم خار پاشنه، سوابق پزشکی و معاینه بالینی التهاب رباط کف پا و خارپاشنه را تشخیص می‌دهد. آنان پس از مطمئن شدن از وجود این دو عارضه بررسی خواهند کرد که چرا شما مستعد مبتلا شدن به این بیماری هستید و سپس برنامه درمانی را برای کاهش احتمال حمله‌های آتی تدوین می‌کنند. رادیوگرافی رسوب املاح کلسیم یا وجود استخوان را درون رباط کف پا یا به صورت زائده‌ای متصل به کالکانئوس (استخوان پاشنه) نشان خواهد داد که از آن با اصطلاح خار پاشنه یاد می‌شود. از سونوگرافی و ام.آر.آی. برای تعیین پارگی‌های رباط کف پا، التهاب یا رسوب کلسیم و وجود این بیماری استفاده می‌شود. ممکن است در آزمایش‌های آسیب‌شناختی(شامل غربالگری آنتی‌ژنHLA B27) ابتلا به اسپوندیلوآرتروپاتی تشخیص داده شود که علائمی مشابه به التهاب رباط کف پا دارد.

استراحت
از ایجاد فشار برروی پا مخصوصا در مراحل اولیه بروز خارپاشنه پا تا جاییکه امکان دارد خودداری کنید و برای کاهش درد پاشنه پا رعایت کردن این مسئله بسیارمهم است. ایجاد فشار زیاد یکی از اصلی ترین مواردی است که میتواند منجر به ایجاد خارپاشنه شود.

استفاده از آتل در شب: آتل شبانه وسیله ای است که درهنگام شب استفاده میشود و از پلاستیک ساخته شده است این وسیله توسط نوارهایی به پا متصل میشود و مچ پا در موقعیت ثابت قرار میگیرد. قرار گرفتن مچ در این موقعیت ثابت میتواند این اطمینان را حاصل کند که کف پا در هنگام شب کشش پیدا میکند این آتل ها از ایجاد تاثیرات منفی ناشی از ریلکس و آرام شدن روی کف پا وهمچنین از بروز درد خار پاشنه پا در هنگام صبح بعد از برخاستن از خواب جلوگیری میکند. معمولا این آتل ها قبل از رسیدن به نتیجه مطلوب باید 2تا 3ماه پوشیده شوند.

کفش مخصوص

پوشیدن کفش طبی و مناسب یکی از نکاتی است که می توان برای درمان خارپاشنه انجام داد. کفش باید نرم باشد و جای کافی برای انگشتان داشته باشد تابتواند از پا و مچ محافظت کند؛ همچنین پاشنه کفش هم میتواند موثرباشد و از ایجاد فشار بر روی کف پا جلوگیری کند. کفش مناسب کفشی است که شما بتوانید به صورت طبیعی با آن راحت بروید کفش هایی که دارای پاشنه های سخت هستند مانند کفش های مخصوص کوه نوردی یا کفش های دارای پاشنه استیل میتوانند باعث درد پاشنه پا و تشدید درد خار پاشنه پا شوند پس باید از پوشیدن این کفش ها جلوگیری کنید.

کفی و پد

موارد زیادی در مورد به کار بردن کفی و پد و رابطه آن در درمان درد پاشنه پا و خارپاشنه پا گفته شده است. ایستادن های نامناسب بروی پا یکی از مواردی است که میتواند باعث ایجاد خارپاشنه شود و استفاده از کفی و پد میتواند از ایجاد این عارضه جلوگیری کند. مخصوصا در مراحل اولیه بروز خار پاشنه پا به کاربردن کفی وپد بسیار موثراست و میتواند باعث حفاظت از پا شود.

درمان خار پاشنه پا به راحتی انجام می شود و تنها در تعداد خیلی کمی از بیماران جراحی نیاز می باشد. یکی از موثرترین راه های درمان خار پاشنه پا استفاده از کفی و کفش طبی سفارشی می باشد.
 

به کاربردن یخ

استفاده از یخ به تنهایی نمیتواند در درمان خار پاشنه پا موثرباشد اما توصیه میشود که یخ را همراه با درمان های دیگری مانند درمان فیزیوتراپی خار پاشنه پا انجام دهید این روش معمولا برای کاهش التهابات موثراست و باعث تحریک جریان خون میشود. این روش اغلب در مراحل اولیه درمان موثراست به کاربردن یخ میتواند با استفاده از کمپرس های یخ دریک حوله،یا بطری ها ی نوشابه یخ زده انجام شود. دقت کنید که کمپرس یخ را مستقیم برروی پوست استفاده نکنید. انجام این کار باعث سوختگی پوست میشود برای تاثیر بیشتر این روش از یخ برای مدت زمان 3تا 4مرتبه در یک روز استفاده کنید.

مصرف مسکن

مصرف مسکن میتواند باعث کاهش درد ناشی از خارپاشنه پا شود، اما مصرف آن در همه موارد توصیه نمیشود. مراقب باشید که برای انجام تمرین وزشی و کاهش درد از مسکن استفاده نکنید، چون انجام ورزش میتواند منجر به آسیب دیدگی بیشتر شود تعدادی از مسکن ها دارای اثرات ضد التهابی هستند که به آن ها مسکن های ضدالتهاب بدون استروئید گفته میشود مانند ایبوپروفن.

شاک ویو: این روش درمانی از امواج صوتی استفاده میکند، که برروی پاشنه پا فرستاده میشود این امواج صوتی دارای انرژی بالایی است و باعث تحریک تاندون ها میشود. با تحریک بافت ها التهابات کاهش میابد و خار پاشنه پا بهبود میابد. برای درمان معمولا 4 تا 8 به طور مرتب باید از این روش استفاده کرد.

تزریق

کورتیزون ساخته شده شبیه به استروئیدی است که دربدن به صورت طبیعی ساخته میشود استروئید زمانیکه بدن تحت فشار است ساخته میشود و اثر ضدالتهابی دارد. نوع مصنوعی این ماده بوسیله ورزشکاران و برای درمان التهابات تاندون مانند تاندون های کف پا و تاندون آشیل استفاده می شود. این تزریق به صورت مستقیم در ناحیه کف پا انجام می شود زمانیکه تزریق در بالای خار پاشنه پا نزدیک به استخوان انجام می شود دردناک است بعد از انجام تزریق بیمار باید برای جلوگیری از آسیب دیدگی بافت های اطراف پاشنه استراحت کند. بعد از انجام تزریق بلافاصله درد را کاهش میدهد یکی از مشکلات تزریق کورتیکواستروئید ضعیف کردن تاندون ها است همچنین تاثیرات شدیدتری را می تواند به همراه داشته باشد.

ماساژ

 بوسیله این روش ماساژهایی عمیقی مستقیما بر روی پاشنه و بافت های اطراف آن انجام میشود. هدف از ماساژ کف پا آرام شدن تاندون ها و از بین بردن رسوبات کلسیمی است. زمانیکه ماساژ انجام میشود جریان خون هم تحریک میشود و باعث بهبود خار پاشنه میشود. در دقیقه های اولیه، ماساژ ممکن است دردناک باشد اما بعد از گذشت چند ماه درد از بین میرود و به بهبودی بیماری کمک می کند.

 

چسب خار پاشنه پا

به کاربردن چسب یکی ازروش های موثر در درمان آسیب دیدگی است. اگرچه این روش درمانی یک روش پرهزینه است. این روش زمانیکه فشارهای شدید ناشی از انجام ورزش یا کوهنوردی روی کف پا وارد شود، استفاده میشود. هدف ازانجام این روش قراردادن چسب ها در ناحیه ای است که کف پا نمیتواند بیش از حد کشیده شود و از ایجاد آسیب دیدگی ها بعدی به ناحیه کف پا و ناحیه متصل به پاشنه جلوگیری میشود. استفاده از چسب خار پاشنه در مدت زمان کم توسط پزشک انجام میشود. قراردادن این چسب ها به صورت غلط میتواند نتیجه برعکس داشته باشد.

ورزش و حرکات اصلاحی

خارپاشنه اغلب بر اثر کوتاه شدن ماهیچه ها مخصوصا ماهیچه های پشت ساق پا ایجاد میشود، پس بسیارمهم است تا این ماهیچه ها را مانند شکل اول خود با تمرینات مناسب کشش دهیم و انعطاف آن را افزایش دهیم و از کوتاه شدن ماهیچه ها و ایجاد فشارهای دائمی روی کف پا جلوگیری کنیم. کشش در این مورد بسیارمهم است چندین نوع تمرین کششی وجود دارد که باعث درمان خارپاشنه میشود، چند نمونه ازآنها در ادامه توضیح داده شده است نیازی نیست که همه این تمرینات را انجام دهید تعدادی ازاین تمرینات دارای اثرات مشابه هستند اما بایدامتحان کنید که کدامیک می تواند موثرترین وبهترین بهبودی را داشته باشد باید تمرینی را انتخاب کنید که تعادل در بدن شما ایجاد کند و همه ماهیچه هارا دربرگیرد حرکات اصلاحی کششی باید به آرامی انجام شوند. کشش شدید ماهیچه ها میتواند باعث آسیب دیدگی ماهیچه ها و تاندون ها شود. هر کدام ازاین تمرینات باید چند بار در یک روز مثلا 2تا 3مرتبه با 10 تا 15بار تکرار انجام شود.
 

درمان با لیزر

درمان خار پاشنه با لیزر پرتوان مؤثرترین درمان برای التهاب تاندون است چون ترمیم بافت را در سطح سلولی (نظیر غضروف) تحریک می‌کند. ضمناً این روش جریان خون رسیده به محل آسیب مزمن یا حاد را تحریک و از نو پایه‌ریزی می‌نماید؛ و به این ترتیب “باقی‌مانده‌های” ملتهب انباشته شده را از محل آسیب دور می‌کند و مواد مغذی التیام‌بخش را به آنجا می‌آورد. در مورد تشکیل خار پاشنه، با وجود باقی ماندن خار، لیزر سرد به نحو کارآمدی محل دردناک را درمان می‌کند و التهاب مربوطه را از بین می‌برد و به این ترتیب غالباً درد برای همیشه تسکین می‌یابد. از جمله مزایای درمان لیزری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• ایمنی روش درمان خار پاشنه با لیزر
• کاهش ورم و درد
• کاهش وابستگی به دارو
• بهبود سریع درد بیمار
• امکان انجام کارهایی که پیش از این با درمان دارویی یا دیگر روش‌های درمانی خار پاشنه ناسازگار بودند.

جراحی

 انجام جراحی برای درمان بیماری خار پاشنه امروزه به ندرت انجام میشود. هدف از انجام جراحی برداشتن خار پاشنه پا است که دراشعه ایکس نشان داده شده بود. بعضی از خار های پاشنه درکف پا ممکن است بر اثر آسیب دیدگی ایجاد نشوند و در صورتیکه این اختلال جدی باشد، جراحی نیاز است جراحی دیگری که معمولا انجام میشود آزاد کردن و آرام کردن در ناحیه کف پا است، این بدین معنی است که کف پا از ناحیه پاشنه آزاد میشود این کاهش فشار باعث کاهش درد بیماری می شود، این جراحی برای بهبودی به چند هفته زمان نیاز دارد، اما بعد از اتمام دوره بهبودی هیچ تضمینی برای بهبودی وجود ندارد.

بیماری خار پاشنه پا تا زمانی که ایجاد علائمی مانند درد پاشنه پا و ناراحتی برای بیمار نکند نیازی به درمان ندارد. می توانید با انجام موارد ذکر شده مانند کفش مناسب، ورزش و… از بروز درد پاشنه پا پیشگیری کرد. در صورت بروز این بیماری ابتدا با درمان های بدون جراحی اقدام به کاهش درد و بهبودی می شود طب سوزنی با صلاحدید پزشک می تواند مفید باشد و جراحی تنها در مورد بیمارانی که به درمان های بدون جراحی پاسخ ندهند، توسط پزشک تجویز می شود. خبر خوب این است که درد پاشنه به ندرت دائمی می‌شود. التهاب رباط کف پا، علت اصلی خار پاشنه، برگشت‌پذیر است و با موفقیت درمان می‌شود. بیش از 90% افراد مبتلا به التهاب رباط کف پا یا درد پاشنه با درمان فیزیوتراپی بهبود چشمگیری می‌یابند. اگرچه ممکن است همچنان در عکس‌های رادیوگرافی، همچنان عارضه را ببینید، اما به محض فرو نشستن التهاب مجاور خارپاشنه، درد پاشنه نیز از بین خواهد رفت.

 

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • خار استخوانی چیست؟ علل بروز و روش درمان کدامست؟۱۳۹۳/۰۷/۰۶

      خارهای استخوانی که در اصطلاح پزشکی استئوفیت نامیده می شوند قطعات زاید استخوانی هستند که در لبه های استخوان تشکیل می شوند و عوارض متعددی را برای افراد به وجود می آورند.
    • علل مختلف درد پاشنه پا۱۳۹۴/۰۵/۱۲

      درد در پاشنه ممکن است از ناراحتی جزئی تا دردی شدید و ناتوان‌کننده متفاوت باشد. درد پاشنه پا ممکن است ناشی از فشار مکرر بر پاشنه یا آسیب‌دیدگی‌های دیگر آن باشد.
    • بدترین کفش ها برای پای شما!۱۳۹۱/۰۹/۲۵

      پاشنه ها روز به روز در حال بزرگتر شدن و بالاتر رفتن هستند .این پاشنه های بلند می توانند تقریبا منجر به هر گونه مشکلی در بدن شما شوند،از درد در مچ پا گرفته تا درد در ستون فقرات و حتی گاهی سر درد.
    • چرا پاشنه پایم درد می کند؟ آیا لازم است به پزشک مراجعه کنم؟۱۳۹۴/۰۵/۱۸

      درد پاشنه معمولا در سطح پایینی یا پشت پاشنه احساس می شود. اگر درد در سطح پایینی پاشنه باشد علت آن احتمالا پلانتار فاسیاتیس است. درد در پشت پاشنه جاییکه تاندون آشیل به استخوان پاشنه متصل می شود، بدلیل تاندنیت آشیل است.
    • ۶ نکته در انتخاب کفش طبی استاندارد۱۳۹۲/۰۳/۱۶

      در انتخاب کفش طبی باید دقت لازم داشته باشید تا از حفظ سلامت پاهایتان مطمئن شوید.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.