برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
کیست مویی یا کیست پیلونیدال کیسه ای غیر عادی در پوست است که معمولا محتوی مو و بقایای پوست می باشد. اکثر اوقات کیست پیلونیدال نزدیک دنبالچه و بالای شکاف باسن ایجاد می شود.
این کیست معمولا زمانی ایجاد می شود که نوک مو پوست را سوراخ کرده و در آن جا می گیرد. اگر این کیست عفونی شود، آبسه ای که در نتیجه آن پدید می آید بسیار دردناک است. می توان کیست را با یک برش کوچک تخلیه کرد و یا از طریق عمل جراحی خارج کرد.
کیست پیلونیدال بیشتر در مردان جوان تشکیل می شود و به عود مجدد تمایل دارد. کسانی که مدت طولانی می نشینند مثل رانندگان کامیون در خطر بالای توسعه این کیست قرار دارند.
وقتی که کیست پیلونیدال عفونی می شود، تبدیل به یک توده متورم می شود (آبسه). علائم و نشانه های کیست پیلونیدال عفونی به قرار زیر است:
  • درد
  • قرمز شدن پوست
  • ترشح چرک و خون از قسمت باز کیست روی پوست
  • انتشار بوی بد در صورت تخلیه چرک
 

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم

اگر هر علامت و نشانه ای از کیست پیلونیدال را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید. او می تواند با معاینه ضایعه پوستی، عارضه را تشخیص دهد.
 

عوارض

اگر کیست پیلونیدال عفونی مزمن به درستی درمان نشود، ممکن است اندکی احتمال ابتلا به نوعی از سرطان پوست به نام سرطان سلول های فلسی را افزایش دهید.
علت دقیق کیست پیلونیدال مشخص نیست. اما به نظر می رسد اکثر کیست های پیلونیدال در اثر وجود مو های آزادی است که در پوست فرو می روند. فشار و اصطکاک (سایش پوست روی پوست، لباس های تنگ، دوچرخه سواری، نشستن های طولانی و عوامل شبیه به این ها) باعث نفوذ مو به درون پوست می شود. در پاسخ به این وضعیت، بدن موی وارد شده به پوست را یک شیئ خارجی در نظر می گیرد و در اطراف آن یک کیست ایجاد می کند.
این توضیح را می توان برای کیست های نادری که در قسمت های دیگری به جز دنبالچه ایجاد می شوند، نیز قابل قبول دانست. به عنوان مثال آرایشگران، آرایش دهنده های موی حیوانات و پشم چین ها چنین کیست هایی در میان انگشتان خود دارند.

 

عوامل خطر ساز

برخی از عوامل شما را برای ابتلا به کیست پیلونیدال مستعد تر می کند، به عنوان مثال:
  • مرد بودن
  • جوان بودن (کیست پیلونیدال در افرادی که در دهه 20 زندگی خود هستند شایع تر است)
  • چاقی
  • سبک زندگی غیر فعال
  • شغلی که مستلزم نشستن های طولانی است
  • وجود موهای زائد
  • موهای زبر و درشت

اولین درمان کیست پیلونیدال عفونی، عمل جراحی است که می تواند در مطب پزشک انجام شود. پس از بی حس کردن ناحیه مورد نظر با تزریق، پزشک برش کوچکی روی کیست می دهد تا آن را تخلیه کند. اگر کیست عود کرد، که معمولا این اتفاق می افتد، فرد نیاز به جراحی گسترده تری دارد که درآن پزشک کیست را کاملا خارج می کند.
پزشک بعد از جراحی دو گزینه برای انتخاب دارد:

  1. باز گذاشتن روی زخم: در این روش، زخم اغلب باز گذاشته شده و با باند روی آن پوشانده می شود تا از درون بهبود پیدا کند. در این روش بهبودی طولانی تر است اما معمولا خطر عود عفونت کیست پیلونیدال کمتر است.
  2. بخیه زدن زخم: در این روش زمان بهبود کوتاه تر است اما امکان عود آن بسیار بیشتر است. بعضی از جراحان یک طرف شکاف باسن برشی ایجاد می کنند. بهبود زخم در این منطقه بسیار دشوار است.

مراقبت از زخم پس از جراحی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پزشک و پرستاران دستور العمل دقیقی به شما می دهند که چگونه پانسمان را عوض کنید، از یک فرایند بهبود عادی چه انتظاراتی داشته باشید و چه وقت با پزشک تماس بگیرید. همچنین می بایست موهای اطراف ناحیه تحت عمل را بتراشید تا از داخل شدن موها به زخم جلوگیری نمایید.

 

پیشگیری

برای پیشگیری از کیست پیلونیدال:

 

  • ناحیه مورد نظر را تمیز نگه دارید
  • در صورت نیاز وزنتان را کاهش دهید
  • از نشستن های طولانی پرهیز کنید
  • اگر در گذشته دچار این عارضه بوده اید، بهتر است مو های ناحیه مورد نظر را تراشیده و یا از مو بر استفاده کنید تا احتمال عود را کاهش دهید.

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • بهترین روش های پاکسازی پوست از دیدگاه متخصصان۱۳۹۷/۰۷/۱۷

      تجمع سلول‌های زاید روی پوست حالت زبری و چسبناکی به پوست می دهد و طوری منافذ پوستی را مسدود کند که منجر به آکنه می شود. استفاده منظم و دقیق از لایه‌بردار به جداسازی سلول‌های مرده کمک می کند و شادابی و جوانی را به پوست باز می گرداند.
    • واکسن آکنه در راه است۱۳۹۷/۰۶/۱۰

      محققان دانشگاه کالیفرنیا در حال ساخت واکسنی هستند که در پیشگیری و درمان بیماری های پوستی از جمله آکنه موثر است.
    • درمان زخم های مزمن با بانداژ هوشمند۱۳۹۷/۰۴/۱۷

      محققان آمریکایی بانداژ هوشمندی ابداع کرده اند که وضعیت زخم های مزمن را کنترل می کند و درمان های دارویی مناسبی را برای التیام زخم ارایه می دهد.
    • داروی ایرانی سالک به زودی وارد بازار می شود۱۳۹۷/۰۲/۰۸

      رییس مرکز آموزش و پژوهش بیماری های پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: «داروی موضعی داخلی «سینا آمفولیش» برای درمان بیماری سالک به زودی وارد بازار می شود.»
    • هفت مشکل که پوست دستتان را پیرتر نشان می دهند۱۳۹۷/۱۱/۲۸

      اگر برنامه مناسب و مشخصی برای محافظت از پوست دست‌ها و البته ناخن‌ها نداشته باشید، دست‌هایتان خیلی زودتر پیر می‌شوند و جلوه خودشان را از دست می‌دهند. برای اینکه بتوانید این مشکل را تا حدودی حل کنید، شما را با عوامل مهمی آشنا می‌کنیم که باعث پیر به نظر رسیدن دست‌ها می‌شوند و راه‌حل‌های مناسبی برای رویارویی با آنها ارایه می‌دهیم.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.