برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;

رابطه قد بلند زنان و افزایش خطر سرطان

رابطه قد بلند زنان و افزایش خطر سرطان پژوهشی جدید که در مجله همه گیرشناسی سرطان، علائم و پیشگیری منتشر شده است رابطه عجیبی را میان بلندی قد و خطر ابتلا به سرطان در میان زنان یائسه نشان می دهد. هر چه قد این زنان بلندتر باشد، احتمال ابتلای آنان به سرطان نیز بیشتر است.

پژوهشی جدید که در مجله همه گیرشناسی سرطان، علائم و پیشگیری منتشر شده است رابطه عجیبی را میان بلندی قد و خطر ابتلا به سرطان در میان زنان یائسه نشان می دهد. هر چه قد این زنان بلندتر باشد، احتمال ابتلای آنان به سرطان نیز بیشتر است.  

این پژوهشگران بیش از 20 هزار و 900 زن را در سنین 50 تا 79 سال مورد بررسی قرار دادند. این زنان در برنامه مطالعاتی پیشگامان سلامت زنان (WHI)، که یک برنامه تحلیلی درباره زنان یائسه و عوامل موثر بر سلامت آنان است، شرکت کرده بودند.

پس از بررسی های دقیق آماری معلوم شد به ازای هر 10 سانتی متر افزایش قد میان زنان مورد مطالعه، خطر ابتلا به انواع گوناگون سرطان به میزان 13 درصد افزایش می یابد.

هرچند این رابطه عجیب به نظر می رسد و در نگاه نخست شاید نتوان باورش کرد، اما شاید به نوعی بتوان به توضیح آن پرداخت. 

برای مثال ممکن است صرفا به دلیل تعداد بیشتر سلول ها و بافت هایی که افراد قد بلندتر از آن برخوردارند احتمال این که برخی از این سلول ها در شرایط مناسبی برای رشد و تکثیر غیرطبیعی و تبدیل شدن به تومور بدخیم قرار بگیرند بیشتر خواهد بود یا شاید مثلا برخی از همان فرآیندهایی که به طور کلی و در همه افراد سبب قد کشیدن و رسیدن به طول نهایی قد می شوند و طبیعتا در افراد قد بلند فعالیت بیشتری  از خود نشان می دهند، بر توده های سرطانی نیز تاثیر گذاشته و آنها را نیز تغذیه کنند.

جورج کابات، متخصص اپیدمیولوژی کالج پزشکی آلبرت اینشتین و یکی از اعضای گروه تحقیقات می گوید: سرطان حاصل فرآیندهایی است که سبب رشد می شود. به عبارت دیگر هورمون ها و سایر عوامل رشد که بر قد انسان تاثیر می گذارند، می توانند بر میزان خطر ابتلا به سرطان نیز موثر باشند.

برخی از این عوامل کلی ممکن است  ژنتیکی باشد، در حالی که سایر عوامل می تواند مرتبط با عوامل محیطی یا تغذیه بخصوص در سال های نخستین زندگی باشد. برای مثال، زنانی که در خانواده های دارای سطح اقتصادی ـ اجتماعی بالاتری رشد می کنند، احتمالا از زنانی که در خانواده های کم درآمد رشد می کنند قد بلندتر خواهند بود. به عبارت دیگر تاثیرات تغذیه می تواند در افزایش قد و نیز افزایش خطر ابتلا به سرطان نقش بازی کند.

قد افراد ممکن است صرفا نشانه ای از عواملی مانند تغذیه باشد؛ اما نشانه هر عاملی که باشد لازم است آن را بدقت مورد مطالعه قرار دهیم. در واقع، شناختن عوامل قد بلند در افراد می تواند راه های جدید و موثرتری برای پیشگیری و درمان توده های بدخیم سرطانی پیش پایمان قرار دهد.

دکتر توماس روهان، رئیس و استاد اپیدمیولوژی و سلامت همگانی کالج پزشکی آلبرت اینشتین می گوید: رابطه میان قد افراد و ابتلا به سرطان، پرسش های زیست شناختی جالبی را پیش می کشد و پژوهشگران می توانند توضیحات جدیدی در این باره ارائه دهند. طبیعی است از خلال همین توضیحات ایده های نوین و شاید روش های جدیدی برای مواجهه علم پزشکی با سرطان استخراج شود.

البته دکتر روهان و همکارانش به نکته بسیار مهمی اشاره می کنند که حتما خانم های بلندقد باید مد نظر قرار دهند: نتایج این پژوهش را نباید یک قاعده کلی برای همه زنان بلندقد دانست و این زنان نباید نگرانی به خود راه دهند.

این پژوهش در واقع صرفا یک ارتباط آماری میان این دو مقوله یافته است و هرگز نباید این ارتباط را از دسته ارتباط های علت و معلولی به شمار آورد. به عبارت دیگر نباید بلند بودن قد را علت ابتلا به سرطان دانست.

بعید است بتوانیم بیماری های پیچیده ای نظیر سرطان را تنها ناشی از یک عامل مثلا عامل رشد بدانیم. اما حسن نتایج جدید آن است که شاید در آینده افق های جدیدی از سرزمین هنوز مبهم سرطان به روی ما باز کند./

بهپو در جوامع مجــازیکانال ما را در جوامع مجازی دنبال کنیــد

دیدگاه و نظــرات