برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
سیستم ادراری، شامل دو کلیه (که ادرار را فیلتر می‌کنند)، دو حالب (که ادرار را از کلیه‌ها به مثانه می‌رسانند)، مثانه (که ادرار را نگه می‌دارد) و مجرای ادراری (که ادرار را از مثانه خارج می‌کند) است. به‌طور طبیعی، باکتری در این نواحی وجود ندارد. وقتی باکتری به مثانه یا کلیه‌ها وارد می‌شود، باعث بروز عفونت می‌شود. این عفونت‌ها تحت عنوان عفونت‌های مجاری ادراری نامیده می‌شوند.
 
عفونت‌های کلیه، جدی‌ترین نوع عفونت‌های مجاری ادراری هستند، زیرا اگر به سرعت درمان نشوند، عفونت به‌طور دائمی به کلیه‌ها صدمه می‌رساند. در موارد نادر، صدمه به کلیه می‌تواند در سال‌های بعدی زندگی باعث بروز پرفشاری خون و نارسایی کلیه شود.

این علائم بستگی به سن کودک دارد:

کودکان بزرگ‌تر (بزرگ‌تر از 2 سال) اغلب با این علائم خود را نشان می‌دهند:

  • درد یا سوزش هنگام دفع ادرار
  • تکرر ادرار، 3) درد در قسمت پایینی شکم یا دو طرف کمر
  • تب (بیشتر از 38 درجه سانتی‌گراد)

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر کودک بیمار هر یک از علائم زیر را نشان داد، هرچه سریع‌تر با پزشک وی تماس گرفته تا توسط پزشک ویزیت شود:
  • تب: تب بیش از 38 درجه سانتی‌گراد ممکن است، تنها علامت عفونت‌های مجاری ادراری در نوزادان و کودکان کم‌سن باشد.
  • درد یا سوزش هنگام ادرار کردن یا تکرر ادرار
  • درد شکم یا پشت.
  • همیشه به یاد داشته‌ باشید که پزشک کودک شما بهترین منبع اطلاعات برای سوال‌ها و نگرانی‌های شما در رابطه با مشکلات پزشکی کودک شما است.

علائم در کودکان کمتر از 2 سال ممکن است شامل یک یا بیشتر از موارد زیر باشد:
  • تب که ممکن است تنها علامت باشد
  • استفراغ یا اسهال
  • بی‌قراری یا گیجی
  • بی‌اشتهایی یا وزن نگرفتن.
در کودکان سالم، بسیاری از عفونت‌های مجاری ادراری در اثر باکتری اشریشیا کولی ایجاد می‌شود که به‌طور طبیعی در مدفوع یافت می‌شود. این باکتری می‌تواند از مقعد به طرف مجرای ادراری و سپس مثانه حرکت کند (و گاهی به سمت کلیه‌ها هم پیش می‌رود) و باعث بروز عفونت شود.

 

عوامل خطر

بعضی از کودکان شانس بیشتری برای ابتلا به عفونت‌های مجاری ادراری دارند. بعضی از این عوامل خطر عبارتند از:

  • سن کم: پسران کمتر از یک سال عمر و دختران کمتر از 4 سال عمر در معرض خطر بیشتر هستند.
  • ختنه نشدن: پسران ختنه نشده، 4 تا 10 برابر بیشتر احتمال دارد که به عفونت‌های مجاری ادراری مبتلا شوند. البته اغلب پسران ختنه نشده دچار عفونت‌های مجاری ادراری نمی‌شوند.
  • داشتن کاتتر مثانه برای مدت طولانی،
  • اگر قسمت‌هایی از راه ادراری قبل از تولد کودک به درستی شکل نگرفته باشد.
  • داشتن مثانه‌ای که به درستی عملکرد خود را انجام ندهد.
  • داشتن یک عفونت‌ مجاری ادراری شانس ابتلا به دیگر عفونت‌های مجاری ادراری را کمی زیاد می‌کند.
تشخیص عفونت‌های مجاری ادراری: اگر مشکوک هستید که کودکتان به عفونت‌ مجاری ادراری مبتلا شده است، باید ظرف 24 ساعت کودک خود را به پزشک برسانید. اگر برای شروع درمان صبر کنید، احتمال آسیب رسیدن به کلیه‌های کودکتان را افزایش داده‌اید.
  • تست ادراری: یک نمونه ادرار ساده برای تشخیص عفونت‌های مجاری ادراری لازم است. در کودکانی که هنوز دستشویی رفتن را یاد نگرفته‌اند، اغلب لازم است کاتتر نازک استریلی را درون مثانه قرار دهند تا نمونه ادرار گرفته شود. امروزه استفاده از کیسه‌های ادراری برای جمع‌آوری ادرار به‌منظور تست کشت ادرار انجام نمی‌شود، زیرا نتایج اغلب باعث گمراهی می‌شوند.

در کودکانی که دستشویی رفتن را بلد هستند، می‌توان ادرار آنها را موقع ادرار کردن درون یک ظرف استریل جمع کرد.

پس از گرفتن ادرار، در کلینیک می‌توان با یک تست نوار ادراری آزمایش را انجام داد. اگر تست از نظر عفونت‌ مجاری ادراری مثبت است، پزشک با فرستادن نمونه ادرار به آزمایشگاه، درخواست انجام کشت ادرار را می‌کند. انجام این تست به انتخاب بهترین گزینه آنتی‌بیوتیک درمانی کمک می‌کند. اغلب 48 ساعت طول می‌کشد تا تشخیص تایید شود. براساس علائم کودک و نتایج تست نواری ادراری، پزشک می‌تواند قبل از آماده شدن نتایج کشت ادرار، درمان آنتی‌بیوتیکی را آغاز کند.

  • تصویربرداری: تست‌های تصویربرداری، مانند اولتراسوند، می‌توانند سیستم ادراری کودک را، خصوصا اگر به درستی شکل نگرفته باشد، مشخص کند. اگر سیستم ادراری غیرطبیعی باشد، احتمال بیشتری برای ابتلای کودک به عفونت‌های مجاری ادراری وجود دارد. سونوگرافی کلیه اغلب در کودکان کم‌سن‌تر (کمتر از 3 تا 5 سال سن) انجام می‌شود. کودکانی که بیش از یک‌بار به عفونت‌های مجاری ادراری مبتلا شده‌اند، اغلب به تست‌های تصویربرداری با جزئیات بیشتری نیاز دارند (مانند تست سیستواورتروگرافی در حین ادرار کردن) تا اگر ناهنجاری‌ در سونوگرافی دیده نشده، مشخص شود.
  • سونوگرافی کلیه: در سونوگرافی با بهره‌گیری از امواج صوتی، تصاویری از کلیه گرفته می‌شود. انجام این تست دردناک نیست و اغلب کمتر از 30 دقیقه به‌طول می‌انجامد.
  • سیستواورتروگرافی در حین ادرار کردن: این تست که تحت عنوان VCUG شناخته می‌شود، تستی است که با کمک اشعه X انجام شده و شکل اجمالی مثانه و مجرای ادرار کودک را نشان می‌دهد. همچنین می‌تواند جریان احتمالی ادرار را از مثانه به سوی حالب‌ها یا کلیه مشخص کند. این وضعیت، رفلاکس مثانه‌ای حالبی نامیده می‌شود. ریفلاکس ممکن است، احتمال عفونت کلیه را افزایش دهد.

انجام این تست حدود 1 تا 2 ساعت طول می‌کشد تا کامل شده و در حین آن، کاتتری هم وارد مثانه کودک می‌شود. سپس از راه این کاتتر، ماده حاجب وارد مثانه شده و قبل و بعد از ادرار کردن کودک، عکس گرفته می‌شود.

آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان عفونت‌های مجاری ادراری مورد استفاده قرار می‌گیرند. تجویز بهترین آنتی‌بیوتیک به سن کودک، عامل ایجاد کننده بیماری و مقاومت جرم بستگی دارد. اغلب کودکانی که بیشتر از 2 ماه سن دارند، آنتی‌بیوتیک خوراکی دریافت می‌کنند، چه به‌صورت مایع یا قرص جویدنی. اگر بیمار کمتراز 2 ماه سن دارد، یا به دلیل استفراغ، نمی‌تواند داروی خوراکی دریافت کند، شاید لازم باشد در بیمارستان بستری شده و آنتی‌بیوتیک وریدی دریافت کند.

اغلب آنتی‌بیوتیک‌ها برای 5 تا 10 روز تجویز می‌شوند. در همه موارد، مهم است که کودک هر دوز آنتی‌بیوتیک را سر موقع دریافت کند و دوره درمان نیز کامل شود.

 

پاسخ به درمان

کودک شما باید 24 تا 48 ساعت پس از شروع آنتی‌بیوتیک، علائم بهبود را نشان دهد. اگر کودک بهتر نشده یا وضعیت وی بدتر شود، باید مجددا بوسیله پزشک معاینه شود. اغلب کودکانی که مبتلا به عفونت‌های مجاری ادراری می‌شوند، دچار صدمه طولانی‌مدت دستگاه ادراری نمی‌شوند. اگر پس از پایان دوره درمان، علائم بیمار بهبود یافت، دیگر نیازی به انجام تست ادراری نیست.

 

پیشگیری از ابتلا به عفونت‌های مجاری ادراری

در حدود 8 تا 30 درصد کودکان که مبتلا به عفونت‌های مجاری ادراری شده‌اند، ممکن است دوباره به این عفونت مبتلا شوند. این موضوع اغلب در طول 6 ماه نخست پس از عفونت اولی و بیشتر در دختران رخ می‌دهد.

درمان یبوست مزمن و مشکلات مثانه نیز می‌توانند به پیشگیری از بروز عفونت‌های مجاری ادراری کمک می‌کند.

 

آنتی‌بیوتیک‌های پیشگیرانه

دوز کم روزانه یک آنتی‌بیوتیک برای کودکانی که به‌طور مکرر به عفونت‌های مجاری ادراری مبتلا می‌شوند، پیشنهاد می‌شود. این درمان اغلب برای مدت 6 تا 12 ماه ادامه پیدا می‌کند.

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • آسیب کلیه نتیجه مصرف داروهای ضد اسید۱۳۹۷/۱۲/۰۴

      محققان دریافتند مصرف داروهای تجویزشده برای درمان اسید معده در بیمارن مبتلا به سوزش معده یا زخم معده می تواند با افزایش ریسک بیماری کلیوی مرتبط باشد.
    • کاهش التهاب کلیه در بیماران لوپوس با مصرف ماست۱۳۹۶/۰۷/۳۰

      نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد نوعی باکتری در ماست وجود دارد که می‌تواند التهاب کلیه را در بیماران مبتلا به لوپوس کاهش دهد.
    • آشنایی با روش های درمان بزرگی پروستات۱۳۹۳/۰۶/۲۴

      با پیشرفت تکنولوژی وحضور لیزر در انواع درمان‌های جراحی و روش‌های مختلف دیگر، بزرگی خوش‌خیم پروستات فرصت‌های درمانی بیشتری یافته است.
    • انواع روش های جراحی خارج کردن سنگ کلیه۱۳۹۷/۰۷/۰۴

      «سنگ کلیه» به رسوبات سخت ساخته شده از مواد معدنی مثل کلسیم یا مواد زایدی چون اسید اوریک می گویند. آنها در ابتدا کوچکند، اما به مرور زمان مواد معدنی بیشتری به آنها می چسبند و بزرگ می شوند. برخی از سنگ های کلیه بدون هیچ درمانی می افتند. سنگ های دیگری هم هستند که دردناکند یا در دستگاه ادراری گیر می کنند، خروج این سنگ ها نیاز به عمل جراحی دارد.
    • چه چیزی در آب استخر منتظر شماست؟۱۳۹۶/۰۴/۱۹

      با وجود اینکه آب استخرهای شنا و پارکهای آبی تمیز و تازه به نظر می رسند، ممکن است خطراتی در آنها نهفته باشد. وجود کلر به ظاهر نگران کننده ترین موضوع بنظر می رسد اما خطر شایع تر به دلیل وجود چیز دیگری است: ادرار. تعداد افرادی که در آب استخر دفع ادرار میکنند شوکه کننده است.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.