برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
کورک و کربونکل (کفگیرک) برآمدگی های دردناک و پر از چرک هستند که در اثر عفونت باکتریایی و التهاب یک یا چند فولیکول مو، زیر پوست تشکیل می شوند.
کورک (فرونکل) معمولا در ابتدا به صورت برآمدگی های قرمزی است که به لمس حساسند. این برآمدگی به سرعت پر از چرک شده و آنقدر بزرگ و دردناک می شود تا بترکد و ترشح کند. کربونکل به مجموعه ای از کورک ها گفته می شود که یک ناحیه عفونی مرتبط با هم را در زیر پوست تشکیل می دهند.
معمولا یک کورک را می توان در خانه درمان کرد. اما به هیچ عنوان سعی نکنید با فشار یا نیشتر آن را تخلیه کنید، این کار می تواند باعث انتشار عفونت شود.

کورک

کورک می تواند در هر نقطه از پوست ایجاد شود، اما عمدتا در صورت، گردن، زیر بغل، باسن یا قسمت های مودار ران که بیشتر در معرض تعریق یا سایش هستند، مشاهده می شود. علائم و نشانه های کورک به قرار زیر است:
  • برآمدگی قرمز و دردناک که به اندازه یک نخود بروز می کند
  • قرمز و متورم شدن پوست اطراف برآمدگی
  • بزرگ شدن و پر چرک شدن برآمدگی ظرف چند روز (حتی ممکن است در برخی موارد به اندازه توپ بیسبال شود)
  • تغییر رنگ نوک برآمدگی به رنگ زرد مایل به سفید که نهایتا به ترکیدن و ترشح چرک به بیرون منتهی می شود.
 

کربونکل (کفگیرک)

کربونکل مجموعه ای از کورک هاست که یک ناحیه عفونی متصل به هم ایجاد می کند. این عارضه اغلب در پشت گردن، شانه یا ران ایجاد می شود. در مقایسه با کورک، عفونت تولید شده توسط کربونکل عمیق تر و شدیدتر خواهد بود و احتمال به جا ماندن اثر آن پس از بهبودی زیاد است. افراد مبتلا به عارضه کربونکل معمولا احساس ناخوشی عمومی دارند و ممکن است تب و لرز را نیز تجربه کنند.
 

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم

معمولا مراقبت و درمان یک کورک توسط خود فرد، بدون مراجعه به پزشک امکان پذیر است. اما اگر دارای بیش از یک کورک بودید و یا کورک شرایط زیر را داشت به پزشک مراجعه کنید:
  • کورک در صورت باشد
  • به سرعت بدتر شود و یا درد بسیار شدیدی داشته باشد
  • منجر به تب شود
  • ابعاد آن بیش از 5 سانتی متر باشد
  • ظرف دو هفته بهبود پیدا نکند
  • عود کند

عوارض کورک و کربونکل

باکتری موجود در کورک یا کربونکل، به ندرت می تواند وارد جریان خون شده و به قسمت های دیگر بدن رود. معمولا عفونت انتشار یافته که به نام مسمومیت خون (سپسیس) شناخته می شود، می تواند منجر به عمقی شدن عفونت مثل عفونت قلب (اندوکاردیت) یا استخوان (استئومیلیت) شود.
بیشتر کورک ها توسط استافیلوکوکوس اورئوس ایجاد می شوند. استافیلوکوکوس اورئوس نوعی باکتری است که معمولا در پوست و داخل بینی یافت می شود. کورک ها گاهی اوقات در محل ایجاد جراحات کوچک پوستی و یا نیش پشه ایجاد می شوند زیرا این جراحات به باکتری اجازه ورود آسان می دهند.
 

عوامل خطر ساز

با وجود اینکه هرکس از جمله افراد سالم، می توانند دچار کورک و کربونکل شوند، اما عوامل زیر خطر ابتلا به این عارضه را افزایش می دهد:
  • تماس نزدیک با فردی که عفونت استاف دارد: اگر با کسی که دارای کورک یا کربونکل است زندگی کنید احتمال عفونت شما بالا تر می رود.
  • دیابت: در این بیماری مبارزه با عفونت، از جمله عفونت باکتریایی پوست، برای بدن سخت می شود.
  • عارضه های پوستی دیگر: از آنجا که مشکلات پوستی مانند آکنه یا اگزما به سد محافظتی پوست آسیب وارد می کنند، فرد را مستعد ابتلا به عارضه هایی همچون کورک یا کربونکل می کنند.
  • تضعیف ایمنی بدن: اگر به هر دلیلی سیستم ایمنی ضعیف شده باشد، احتمال ابتلا به کورک و کربونکل زیاد می شود.
پزشک صرفا با نگاه کردن می تواند کورک یا کربونکل را تشخیص دهد. او ممکن است پیشنهاد دهد که نمونه ای از چرک به آزمایشگاه ارسال شود. اگر فرد دچار عفونت عود کننده باشد یا مبتلا به عفونتی باشد که به درمان های استاندارد پاسخ نمی دهد، این کار موثر خواهد بود.
انواع زیادی از باکتری هایی که موجب کورک می شوند، به انواع خاصی از آنتی بیوتیک ها مقاوم شده اند. بنابراین تست های آزمایشگاهی می تواند نوع آنتی بیوتیکی را که برای حال شما مناسب است، مشخص کند.
می توانید کورک های کوچک را در خانه و با قرار دادن کمپرس گرم درمان کنید. کمپرس گرم درد را کاهش داده و ترشح طبیعی چرک را بیشتر می کند.
درمان کورک و کربونکل های بزرگ به شرح زیر است:
  • برش و تخلیه چرک: پزشک با ایجاد برش کوچکی در نوک کورک و کربونکل های بزرگ به تخلیه آنها کمک می کند. عفونت های عمقی که نمی توانند به خوبی تخلیه شوند باید با گاز استریل پوشانده شوند تا گاز به جذب عفونت و تخلیه آن کمک کند.
  • آنتی بیوتیک ها: گاهی اوقات پزشک برای بهبود عفونت های شدید یا عود کننده تجویز آنتی بیوتیک می کند.
 

سبک زندگ و مراقبت های خانگی

نکات زیر برای بهبود سریع یا پیشگیری از کورک های کوچک موثر است:
کمپرس گرم: چندین بار در روز حوله یا کمپرس گرمی را روی ناحیه آسیب دیده بگذارید. این کار به ترکیدن و تخلیه سریعتر کورک کمک می کند.
هیچوقت خودتان کورک را فشار ندهید یا به آن نیشتر نزنید: این کار باعث انتشار عفونت می شود.
از آلودگی جلوگیری کنید: دست ها را پس از درمان کورک به طور کامل بشوئید. همچنین حوله، دستمال یا کیسه آب گرم را که به محل عفونت برخورد کرده به دقت بشوئید، مخصوصا اگر کورک یا کربونکل عود کننده دارید.
 

پیشگیری

همیشه نمی توان از کورک پیشگیری کرد، مخصوصا اگر سیستم ایمنی فرد ضعیف باشد. اما نکات زیر شما را از ابتلا به عفونت استاف باز می دارد:
  • به طور منظم دست های خود را با صابون ملایم بشویید: یا یک ژل دست بر پایه الکل استفاده کنید. شستشوی دقیق دست ها سپر دفاعی شما در برابر میکروب هاست.
  • روی زخم ها را بپوشانید: بریدگی و خراش ها را تمیز نگه دارید و با باند استریل و خشک تا زمان بهبود بپوشانید.
  • لوازم شخصی خود را با کسی به اشتراک نگذارید: از به اشتراک گذاشتن لوازم شخصی مانند حوله، ملافه، تیغ، لباس و سایل ورزشی خودداری کنید. عفونت استاف می تواند از طریق ارتباط فرد با فرد و همینطور از طریق وسایل انتشار یابد. اگر دچار بریدگی یا زخم هستید حوله و لوازم خواب خود را با استفاده از آب داغ  و مواد شوینده به همراه سفید کننده بشوئید و آن ها را در خشک کن داغ خشک کنید.

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.