برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
گودی کمر، به انحنای ستون فقرات در ناحیه کمر (درست بالای باسن) به سمت داخل گویند. گودی کمر خفیف طبیعی است و نوع شدید آن  به نام پشت تابدار مشهور است.
مهره های سینه ای طوری قوس دارند که تحدب یا گوژی آنها به سمت عقب است و مهره های گردنی و کمری طوری قرار میگیرند که تحدب آنها به سمت جلو است. این قوس به جلوی مهره های گردنی و کمری را لوردوز Lordosis میگویند. بعضی از مردم به لوردوز کمر گودی کمر هم میگویند. این لوردوز یا گودی کمر تا حدی طبیعی است ولی در بعضی از افراد این گودی زیاد میشود و موجب بروز مشکلاتی مانند کمردرد و احساس خستگی در کمر میشود. با افزایش لوردوز شکم بیمار به جلو آمده و باسن وی به عقب میرود و کلا قامت آراسته فرد از بین میرود و فرد حالت بیحال و خمودگی به خود میگیرد.
 

چه وقت به پزشک مراجعه کنیم

اگر متوجه شدید که حالت بدن فرزندتان اغراق آمیز است یا کمر او دچار انحناست، با پزشک تماس بگیرید. پزشک هرگونه مشکلات جسمی را در او بررسی خواهد کرد.
علل متفاوتی میتوانند شدت لوردوز کمری را افزایش دهند که شایعترین آنها عبارتند از
  • شایعترین علت گودی کمر ضعف عضلات کمر و شکم است
  • بزرگ شدن شکم موجب میشود مهره های کمری بر اثر وزن آن به جلو آمده و لوردوز آن بیشتر شود
  • به هر علتی که فرد نتواند مفصل ران خود را کاملا صاف کند ( مثلا دررفتگی دو طرفه مفاصل ران) در هنگام ایستادن لگن مجبور میشود به سمت جلو بچرخد و با چرخش لگن به جلو لوردوز کمر بیشتر میشود
  • کیفوز مهره های کمری موجب میشود فرد برای حفظ تعادل خود لوردوز کمری را زیاد کند
گودی کمر باسن را برجسته تر نشان می دهد، اگر کودک مبتلا به هایپر لوردوز را روی سطح سختی به پشت بخوابانید، فضای خالی زیادی زیر کمر مشاهده می شود.
بعضی از کودکان دچار گودی کمر هستند اما این عارضه با رشد کودک، خود به خود برطرف می شود. به این نوع از گودی کمر،  لوردوز خوش خیم نوجوانان می گویند.
گاهی اوقات ممکن است اسپوندیلولیستزی موجب گودی کمر شود. در این عارضه یک مهره از ستون فقرات، به روی مهره زیرین می لغزد. ممکن است این عارضه مادرزادی بوده، پس از انجام ورزش های خاصی مانند ژیمناستیک ایجاد شود و یا اینکه به همراه آرتریت ستون فقرات بروز کند.
علل نا معمول تر گودی کمر در کودکان به شرح زیر است:
  • آکندروپلازی، نوعی اختلال رشد استخوانی که عامل شایع ترین نوع کوتولگی است.
  • بیماری های عصبی یا عضلانی مانند دیستروفی عضلانی یا فلج اطفال
  • عارضه های ژنتیکی دیگر
پزشک یک سری معاینات فیزیکی انجام می دهد. ممکن است از کودک بخواهد به سمت جلو یا طرفین خم شود و یا روی میز صاف دراز بکشد تا وضعیت ستون فقرات او بررسی شود. اگر انحنای گودی کمر او منعطف باشد (وقتی کودک به جلو خم می شود انحنا خود به خود صاف شود) عارضه جدی نخواهد بود. اگر انحنا ثابت بماند نیازمند ارزیابی های پزشکی و درمان است.
برای بررسی این عارضه احتیاج به آزمایش های دیگری نیز هست، مخصوصا اگر انحنا تثبیت شده باشد و انعطاف پذیر نباشد. این آزمایش ها به قرار زیر است:
  • عکسبرداری اشعه ایکس از استخوان خاجی کمر
  • انجام آزمایش هایی برای رد اختلالاتی که ممکن است چنین عوارضی به دنبال داشته باشند
  • ام آر آی ستون فقرات
  • تست های آزمایشگاهی
بیشتر اوقات اگر کمر انعطاف داشته باشد، گودی کمر نیاز به درمان ندارد و احتمال پیشرفت و مشکل ساز بودن آن کم خواهد بود.
برطرف کردن علت اصلی بوجود آورنده لوردوز یا گودی کمر میتواند آن را برطرف کند. با این حال علت گودی کمر هر چه باشد تقویت عضلات کمر و شکم و عضلات باسن میتواند شدت لوردوز را کاهش دهد. در نظر داشته باشید که شایعترین علت افزایش گودی کمر ضعیف شدن عضلات شکم و ستون مهره و کاهش قدرت انعطاف پذیری عضلات و تاندون های اطراف لگن است. این ضعف عضلانی و کاهش انعطاف پذیری در افرادی که شغل نشسته داشته و فعالیت بدنی منظمی ندارند بیشتر ایجاد میشود. با افزایش سن هم مشکلات ذکر شده شدیتر میگردند پس مهمترین اقدام در درمان لوردوز و گودی کمر افزایش قدرت عضلات شکم و کمر و افزایش انعطاف پذیری بافت نرم اطراف لگن است.
برای نیل به این مقصود میتوانید از همان نرمش هایی که برای درمان کمر درد استفاده میشود سود ببرید. این نرمش ها عضلات ستون مهره و شکم شما را تقویت کرده و گودی کمر شما را کاهش میدهند.

بیشتر بخوانید: ورزش های درمانی گودی کمر

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • 4 حرکت ورزشی برای فرار از درد کمر۱۳۹۳/۰۶/۰۱

      نکاتی که قبل از شروع نرمش و ورزش های کمر باید بدانیم. قبل از انجام نرمش های کمر درد اول چند دقیقه راه بروید تا بدنتان به اصطلاح گرم شود.
    • ورزش های مفید و مضر برای کمر درد - راهنمای تصویری۱۳۹۴/۰۳/۰۳

      اغلب کسانی که کمردرد دارند، دوست دارند استراحت کنند، درحالیکه داشتن تحرک در این وضعیت بهتر است. ورزش کردن باعث تقویت عضلات کمر، شکم و پاها می گردد. این عضلات ستون فقرات را حمایت می کنند و هرچه قوی تر باشند، درد کمر کمتر خواهد شد. توصیه می کنیم پیش از شروع هرنوع ورزشی، با پزشک خود مشورت کنید. بسته به علت و شدت درد، برخی ورزش ها ممکن است برای کمردرد مضر باشد.
    • با این حرکات ورزشی، از کمر درد پیشگیری کنید۱۳۹۵/۰۲/۱۴

      عضلات ضعیف، بخصوص عضلات هسته ای و لگن، گاه موجب درد یا آسیب کمر می شوند. درد در قسمت پایین کمر باعث مختل شدن فعالیت های روزانه می شود. اما تحقیقات نشان داده است که ورزش های تقویت عضلات درد را کاهش داده و عملکرد بدن را بهبود می بخشند.
    • ورزش های مکنزی برای تسکین درد کمر۱۳۹۴/۰۸/۰۶

      در این مقاله حرکات ورزشی ساده ای را معرفی کردیم که به ورزش های مکنزی معروفند و در تسکین کمردرد و پیشگیری از آن موثرند.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.