برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
تاندون ها معمولا بافت حد واسط بین عضله و استخوان هستند. به کمک آنها است که عضله نیروی خود را به استخوان اعمال کرده و موجب حرکت استخوان در محل مفصل می‌شود. تاندون کشکک (Patellar tendon) کمی فرق دارد. این تاندون در واقع دو استخوان را به هم متصل می‌کند و با عضلاتی که در جلوی ران قرار دارند همکاری می کند تا امکان صاف شدن پا را فراهم نماید. تاندون کشکک در زیر استخوان کشکک قرار دارد و آن را به قسمت‌های بالایی درشت‌نی متصل می‌کند.
 
پارگی های کوچک در تاندون کشکک، راه رفتن را برای فرد سخت کرده و به او اجازه نمی دهد کارهای روزانه اش را انجام دهد. پارگی های بزرگتر در تاندون درواقع آسیب های ناتوان کننده ای هستند که نیازمند جراحی و فیزیوتراپی برای بازگشتن زانو به عملکرد طبیعی اش هستند.
مهم‌ترین علامت احساس یا شنیدن صدای پاره شدن تاندون است. به‌دنبال آن درد و تورم در ناحیه ایجاد می‌شود و ممکن است نتوانید زانوی خود را صاف کنید. دیگر علائم عبارتند از :
  • فرو رفتگی پوست درست در زیر استخوان کشکک، یعنی جایی که تاندون به استخوان می‌چسبد
  • خون‌مردگی در محل
  • حساسیت به فشار در محل
  • بالا رفتن کشکک به بالاتر از محل طبیعی خود
  • عدم توانایی فرد در مستقیم کردن زانو
  • مشکل در راه رفتن

آناتومی

عضله اصلی برای مستقیم کردن زانو، عضله چهارسر ران(Quadriceps) است. این عضله در جلوی ران قرار دارد. در پایین‌ترین قسمت این عضله، تاندون چهارسر ران (Quadriceps tendon) آن را به استخوان کشکک متصل می‌کند. استخوان کشکک هم به وسیله تاندون کشکک به استخوان درشت‌نی متصل می‌شود. در واقع کشکک یک استخوان حد واسط بین تاندون چهارسر و تاندون کشکک است. بدین طریق عضله چهارسر راه طولانی‌تری را برای اتصال به استخوان برگزیده و از طریق دو تاندون و یک استخوان کشکک در نهایت به استخوان هدف یعنی استخوانی که می‌خواهد حرکت دهد، متصل می‌شود.
 

تشریح

پارگی تاندون کشکک ممکن است کامل یا ناقص باشد.
  1. پارگی ناقص: بسیاری از پارگی ها بطور کامل باعث درهم گسیختن بافت نرم تاندون نمی شوند. مثل طنابی که تا جایی کشیده شود که برخی از رشته ها فرسوده شوند اما طناب همچنان در یک قطعه باقی باشد.
  2. پارگی کامل: در این حالت تاندون به دو قطعه جدا تبدیل می شود. محل پارگی آن معمولا در محل اتصال به کشکک است و حتی می‌تواند هنگام پاره شدن، تکه‌های کوچکی از استخوان کشکک را نیز با خود از جا بکند. اگر پارگی این تاندون در زمینه یک بیماری دیگر مثل تاندنیت باشد معمولا محل پارگی در وسط تاندون است. این پارگی بیشتر در افراد میانسال و آنها که درگیر فعالیت‌های ورزشی مثل دویدن و جهیدن هستند، اتفاق می‌افتد.
 
مهم‌ترین علل پارگی عبارتند از:
1-آسیب
برای اینکه تاندون کشکک پاره شود یک نیروی بسیار قوی لازم است. شایع‌ترین آنها عبارتند از:
  • سقوط: ضربه مستقیم به جلوی زانو و محل تاندون که موجب پارگی آن می‌شود. ممکن است بر اثر اصابت یک جسم تیز هم این تاندون پاره شود.
  • جهیدن: مواقعی که زانو خم است و پا درحال فرود آمدن روی زمین، مثل وقتی که از حالت پرش درحال فرود آمدن هستید. در این حال به ناگهان تاندون کشکک تحت کشش زیادی قرار گرفته و پاره می‌شود.
 
2-ضعف تاندون
تاندون ضعیف شده و نیروی مختصری موجب پارگی آن می‌شود. شرایطی که می‌تواند این تاندون را ضعیف کند عبارتند از:
  • تاندنیت کشکک Patellar tendonitis: تاندنیت به معنای التهاب تاندون است. و ممکن است باعث پارگی های کوچک شود. التهاب تاندون کشکک در کسانی که زیاد می‌دوند یا ورزش‌های جهشی انجام می‌دهند، به‌وجود می‌آید. از آنجا که این وضعیت بیشتر در دوندگان دیده می شود گاه بعنوان زانوی دوندگان شناخته می شود.
  • بیماری‌های مزمن: ضعف تاندون ممکن است به دلیل بیماریهایی باشد که فراهمی خون را مختل می کنند. مثل نارسایی مزمن کلیوی، آرتریت روماتوئید، دیابت شیرین، عفونت، هایپر بتا لیپوپروتئینمیا، لوپوس اریتماتوسیستمیک، بیماریهای متابولیک،
  • تزریق کورتون برای درمان تاندنیت کشکک با افزایش احتمال ضعف تاندون و احتمال پارگی آن در ارتباط است. معمولا از تزریق کورتون در اطراف تاندون کشکک پرهیز می شود.
  • استفاده از استروئید: استفاده از داروهای حاوی کورتن و داروهای آنابولیزان که گاهی به نادرست در بدنسازی از آنها استفاده می‌شود و باعث ضعف تاندون می گردد.
3-جراحی
مثل تعویض مفصل زانو یا بازسازی رباط صلیبی. در حین انجام این اعمال جراحی ممکن است به تاندون کشکک آسیب وارد شود.
در رادیوگرافی ساده بالا رفتن کشکک مشخص می‌شود.
ام.آر.آی می‌تواند پارگی تاندون را نشان دهد.
انتخاب نوع درمان به توسط پزشک ارتوپد با در نظر گرفتن عوامل متعددی مثل علت پارگی، نوع پارگی، سن بیمار، درجه فعالیت بیمار و عوامل دیگر متغیر است.
 

درمان غیر جراحی

از این درمان معمولا برای پارگی‌های کوچک و ناقص استفاده می‌شود. در این روش درمانی با استفاده از یک بریس که دور ران و زانو و ساق بسته می‌شود، زانو در حالت مستقیم نگه داشته شده و به آن تا حدود 6-3 هفته اجازه خم شدن نمی‌دهند. بعد از آن نرمش‌هایی برای بهبود دامنه حرکت زانو و تقویت عضله چهارسر ران به بیمار آموزش داده شده و توسط بیمار اجرا می‌شود.
 

درمان جراحی

اکثر کسانی که دچار پارگی تاندون کشکک شده‌اند، نیاز به جراحی دارند. این جراحی به صورت ترمیم محل پارگی است. عمل جراحی هرچه زودتر انجام شود نتیجه درمان بهتر است. تاخیر در درمان موجب فاصله گرفتن دو طرف پارگی شده و به‌هم رساندن مجدد آنها را بسیار مشکل می‌کند. اگر بیش از یک ماه از پارگی گذشته باشد، به‌هم رساندن دو سر پارگی ممکن است ناممکن باشد. در این موارد پزشک جراح ممکن است از محل دیگری از بدن بیمار تاندون گرفته و در محل پارگی پیوند بزند.
 

مشکلات احتمالی بعد از جراحی

شایع‌ترین آنها ضعف در راست کردن زانو و محدودیت در خم کردن کامل زانو است. گاهی اوقات محل ترمیم مجددا پاره می‌شود. ممکن است بعد از ترمیم محل کشکک در جلوی زانو کمی جابه‌جا شده باشد.
 

باز پروری بعد از جراحی

بعد از عمل جراحی کل اندام تحتانی به وسیله یک بریس یا یک گچ بلند حمایت می‌شود تا زانو را در حالت مستقیم نگه داشته و مانع از خم شدن آن شود. در این مدت بیمار برای راه رفتن از عصا استفاده می‌کند. بعد از خارج کردن بریس یا گچ که زمان آن را پزشک معالج تعیین می‌کند، نرمش‌های مخصوصی زیر نظر متخصص ارتوپد و فیزیوتراپ برای به‌دست آوردن مجدد دامنه حرکتی زانو و افزایش قدرت عضلات ران انجام می‌شود.

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • چرا ورزش برای مبتلایان به آرتروز مهم است؟ ۱۳۹۱/۱۰/۱۱

      در افراد مبتلا به آرتروز ورزش کردن بسیار مهم است. ورزش باعث افزایش قدرت و انعطاف پذیری و کاهش درد مفاصل می شود و به فرد کمک می کند با خستگی و کوفتکی ناشی از آرتروز مغابله کند.
    • آرتروز زانو و لگن در ایران شیوع بیشتری دارد۱۳۹۳/۰۸/۰۸

      دکتر سید محمد جواد مرتضوی فوق تخصص جراحی زانو و لگن با بیان این مطلب که آرتروز زانو و مفصل ران، شایع‌ترین آرتروز در ایران است، گفت: بنا به دلایل نامشخصی در ایران آرتروز زانو در زنان بیشتر دیده می‌شود و آرتروز مفصل ران در مردان شایع‌تر است.
    • 7 علت شایع درد پا در سالمندان۱۳۹۶/۰۴/۰۳

      سالمندان ویژگی‌های فیزیولوژیکی دارند که باعث می‌شود اغلب از درد پا، تورم و حالات مختلفی مثل همان گزگز و گر گرفتن شکایت کنند. بعضی از آنها هم ابراز می‌کنند که شدت گزگز یا سردی پا و... شب‌ها یا هنگام بیدار شدن از خواب زیاد است. این وضعیت‌ها باعث اختلال در خواب و فعالیت‌های روزمره می‌شود.
    • پیشگیری از زانو درد با تمرین های مقاومتی زانو - آموزش تصویری۱۳۹۵/۰۳/۱۶

      تمرین های مقاومتی با تقویت عضلات زانو که مسوول نگهداری از مفاصل زانو هستند، به شما کمک می کنند در طول زندگی دردی در زانوهای خود احساس نکنید. انجام روزانه و منظم این حرکات نقش مهمی در سلامت زانوها دارد.
    • 10 حرکت ورزشی برای کسانی که به تازگی عمل تعویض مفصل زانو انجام داده اند۱۳۹۴/۰۶/۱۶

      اگر عمل تعویض مفصل زانو انجام داده اید و می خواهید هرچه زودتر بهبود یافته و روی پای خودتان بایستید، باید زانوها را تقویت کرده و انعطاف آن را افزایش دهید. بنابراین به شما توصیه می کنیم یک برنامه بازتوانی ریخته و با جراح و درمانگر فیزیکی خود نیز همکاری کنید تا اهداف مورد نظر به شکل ثابتی دنبال شود.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.