برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;
شایعترین محل آرتروز یا سائیدگی مفصلی در کف پا در انگشت شست است درست در مفصلی که بین شست و کف پا وجود دارد و به آن مفصل متاتارسوفالانژیال Metatarsophalangeal میگویند. این مفصل بسیار مهم است چون در حین راه رفتن باید مرتباً خم و راست شود و در صورت مشکل دار شدن راه رفتن واقعاً دردناک میشود.
گاهی اوقات غضروف این مفصل از بین رفته و مفصل دچار سائیدگی میشود. استخوان های اضافه در اطراف آن تشکیل شده و مفصل دچار درد و محدودیت شدید حرکتی میشود. هم درد و هم محدودیت حرکت در این مفصل موجب میشود بیمار بسختی راه برود. به این بیماری هالوکس ریجیدوس Hallux rigidus یا شست خشک میگویند. این بیماری علت عمده درد و خشکی شست پا بخصوص در سنین بالا است. هالوکس ریجیدوس معمولاً در سنین 60-30 سالگی دیده میشود. کسی به درستی علت ایجاد آنرا نمیداند ولی ضربه به مفصل شست میتواند موجب آن شود.


تصویر
درد در موقع حرکت دادن شست و در موقع راه رفتن مهم ترین علامت این بیماری است. به علت اینکه در حین راه رفتن درد در زیر شست پا بیمار را آزار می دهد بسیاری بیماران روی لبه خارجی پا راه میروند. در این بیماری مفصل متاتارسوفالانژیال یعنی مفصل بین شست و کف پا متورم و بزرگ و برجسته میشود. مفصل ذکر شده همچنین دچار خشکی و محدودیت حرکت شده و خوب خم و راست نمیشود. در رادیوگرافی کاهش فضای مفصل و ایجاد استخوان اضافه در اطراف آن دیده میشود.
اگر خم کردن انگشت پا به سمت داخل یا خارج مشکل باشد یا احساس کردید در اثر درد انگشت پا، تمایل دارید به سمت خارج پا راه بروید، به سرعت به پزشک مراجعه کنید. اگر این عارضه زود تشخیص داده شود درمان آن ساده تر است اما اگر صبر کنید تا روی پا برآمدگی ایجاد شود، استخوان بیرون زدگی پیدا کرده و درمان آن مشکل خواهد بود.
پزشک شما را تحت معاینه قرار می دهد و به دنبال نشانه های بیرون زدگی استخوان می گردد. ممکن است انگشت را به اطراف بچرخاند تا متوجه شود بدون درد چقدر حرکت می کند. عکس برداری اشعه ایکس، محل و اندازه هر گونه بیرون زدگی استخوان و همچنین میزان از بین رفتن مفصل و غضروف را نشان می دهد.

 
درمان هرچه زودتر شروع شود احتمال موفقیت آن بیشتر است. اصول درمان عبارتند از:
  •  استفاده از داروهای ضد التهاب مانند بروفن یا سلکوکسیب
  • سرد کردن محل با کیسه حاوی خرده های یخ ممکن است شدت درد را کاهش دهد.
  • کفش های با پنجه گشاد و پاشنه کوتاه بپوشید. کف کفش هرچه سفت تر باشد بهتر است چون موجب میشود مفصل شست پا در حین راه رفتن کمتر خم و راست شود. کفش های با کف نرم و قابل انعطاف شدت درد را بیشتر میکنند.
  •  دو تشت آب یکی سردترین آبی که میتوانید تحمل کنید و دیگری گرمترین آبی که میتوانید تحمل کنید آماده کنید. ابتدا 30 ثانیه پایتان را در آب سرد گذاشته و سپس بلافاصله آنرا برای 30 ثانیه در آب گرم بگذارید. به مدت پنج دقیقه به تناوب این کار را تکرار کرده و با آب سرد آنرا تمام کنید. این کار را روزی سه بار انجام دهید. اگر پوستتان حساس است از آب خیلی سرد یا خیلی گرم استفاده نکنید.
 تصویر
در صورت عدم جواب درمان های ذکر شده پزشک ارتوپد ممکن است تصمیم به استفاده از عمل جراحی بگیرد. این اعمال عبارتند از:
 

کیلکتومی Cheilectomy

این جراحی در موارد نه چندان شدید بیماری انجام میشود. در این نوع جراحی، استخوان های اضافی اطراف مفصل متاتارسوفالانژیال و حتی قسمتی از خود مفصل خارج میشود تا مفصل بتواند بهتر حرکت کند.
 

آرترودز یا خشک کردن مفصل Arthrodesis

در حالات شدید پزشک جراح دو استخوانی را که مفصل متاتارسوفالاتژیال را درست میکنند به یکدیگر جوش میدهد. با این کار حرکت این مفصل شست پا کاملاً از بین میرود یعنی شما دیگر نمیتوانید آن مفصل را خم و راست کنید ولی درد آن هم از بین میرود.
 

آرتروپلاستی Arthroplasty

این جراحی در بیماران مسن تر که کمتر راه میروند مفید است. در این نوع عمل جراحی مفصل متاتارسوفالانژیال برداشته شده و به جای آن یک مفصل مصنوعی گذاشته میشود.
 

پزشکان زیر در درمان این بیماری می توانند کمکتان کنند

مقاله های مرتبط با این بیمارینمایش آرشیو

    • معایب پوشیدن صندل۱۳۹۳/۰۳/۱۴

      بیشتر افراد وقتی این نوع کفش های تابستانی را می پوشند مدل راه رفتن شان تغییر می کند. همین بد راه رفتن موجب بروز دردهایی در پاشنه ی پا، ساق پا و حتی ران و لگن و کمر افراد می شود
    • ورم پا و علل بروز آن۱۳۹۳/۰۴/۱۹

      آسیب دیدگی ساق و قوزک پا، می تواند باعث ایجاد تورم شود. پیچ خوردگی قوزک پا شایع ترین علت آن است
    • مراقب باشید شست پایتان منحرف نشود!۱۳۹۴/۰۶/۲۱

      هالوکس والگوس یا انحراف شست پا که با نام «قوز شست پا» نیز شناخته می‌شود، ناهنجاری در قسمت پنجه پاست که با تغییر شکل و انحراف شست پا به سمت داخل ظهور می‌کند. این انحراف باعث می‌شود در سطح مفصلی کنار شست برجستگی ایجاد شود.
    • بی تحرکی 39 درصد بزرگسالان ایرانی باعث شیوع چشمگیر مشکلات اسکلتی شده است۱۳۹۷/۰۲/۰۳

      رئیس انجمن فیزیوتراپی ایران از شیوع بی تحرکی در 39 درصد ایرانی های بالای 18 سال خبر داد و گفت: سبک غلط زندگی عامل اصلی این بی تحرکی است؛ درحالی که در دنیا کمتر از 20 درصد این گروه سنی بی تحرک هستند.
    • بدترین کفش ها برای پای شما!۱۳۹۱/۰۹/۲۵

      پاشنه ها روز به روز در حال بزرگتر شدن و بالاتر رفتن هستند .این پاشنه های بلند می توانند تقریبا منجر به هر گونه مشکلی در بدن شما شوند،از درد در مچ پا گرفته تا درد در ستون فقرات و حتی گاهی سر درد.

مرکز مشاورهنمایش آرشیو

تیرویید

پاسخ توسط محبوبه سادات حسینی ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
#4090

محبوبه سادات حسینی

با سلام خیر تاثیری نداره ولی انچه مسلم است این است که بعد از سن چهل سالگی کم بودن ذخیره تخمدانی کاملا طبیعی و قابل انتظار است.

قرمزی پوست،پوست پوست شدن و سوزش و خارش

پاسخ توسط ربابه غیبی ۱۳۹۸/۰۴/۳۱
#4086

ربابه غیبی

سلام شما احتمالا اگزماى سبوره دارید. اما بهتر است از نزدیک ویزیت شوید

گرفتن پا

پاسخ توسط الهه دولتشاهی ۱۳۹۸/۰۴/۳۰
#4085

الهه دولتشاهی

سلام لطفا سن و داروهای مصرفی خود را ذکر کنید.

آزمایش کلسترول

پاسخ توسط ادمین بهپو ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
#4084

ادمین بهپو

سلام. بدون معاینه حضوری و مشاهده شرح حال نمیتوان تصمیم وتشخیصی لحاظ کرد. بهتراست شما با یک پزشک مشورت کنید.