برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;

تکنیک هایی برای داشتن رژیم کم فسفر در بیماران کلیوی

تکنیک هایی برای داشتن رژیم کم فسفر در بیماران کلیوی وقتی غذاهای فسفردار می خورید، بیشتر میزان فسفر وارد خونتان می شود. کلیه سالم وظیفه دارد فسفر اضافی را از خون خارج کند. اگر کلیه هایتان به خوبی کار نکنند، ممکن است بدن دچار ازدیاد فسفر در خون شود و خطر ابتلا به بیماری های قلبی، ضعف استخوان، درد مفاصل و حتی مرگ بالا رود.

فسفر ماده ای معدنی است که به طور طبیعی در بسیاری از غذاها یافت می شود و البته به بسیاری از غذاهای فرآوری شده هم اضافه می شود. وقتی غذاهای فسفردار می خورید، بیشتر میزان فسفر وارد خونتان می شود. کلیه سالم وظیفه دارد فسفر اضافی را از خون خارج کند.
به گزارش «بهپو»، اگر کلیه هایتان به خوبی کار نکنند، ممکن است بدن دچار ازدیاد فسفر در خون شود و خطر ابتلا به بیماری های قلبی، ضعف استخوان، درد مفاصل و حتی مرگ بالا رود.


نیاز به کاهش فسفر
نیاز فسفر بدن به عملکرد کلیه بستگی دارد. اگر بیماری کلیوی تان در مراحل اولیه باشد یا تحت دیالیز باشید، می بایست فسفر مصرفی تان را محدود کنید. تقریبا هر غذایی مقداری فسفر دارد، بنابراین محدود کردن فسفر در رژیم غذایی بسیار مشکل است.


بهترین راه برای محدود کردن فسفر رژیم غذایی، محدود کردن غذاهای پرفسفر است، که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • غذاهای فست فود، غذاهای فروخته شده در ایستگاه های غذا و سایر غذاهای بسته بندی شده
  • پنیرهای فراوری شده
  • گوشت تازه یا یخ زده که به آن اسانس یا مایعاتی اضافه کرده اند که رطوبت آن حفظ شود
  • نوشابه های کولا و فلفلی، بسیاری از آب های طعم دار، چای های آماده در قوطی، نوشیدنی های انرژی زا یا ورزشی، بسیاری از نوشیدنی های پودری، آبجو و شراب


جدول زیر فهرستی از غذاهایی که فسفر کمتری دارند، ارائه می دهد که می توانید آنها را جایگزین غذاهای پرفسفر کنید. حواستان باشد اگرچه بعضی غذاها یا نوشیدنی ها فسفر کمی دارند، اما می بایست مواظب مقدار غذا، یا دفعاتی که غذا می خورید باشید تا دریافت فسفر روزانه تان بالا نرود.

 

غذا های پرفسفر

غذا های کم فسفر

غذاهای فست فود، غذاهای آماده، غذا های رستورانی و ایستگاهی

غذاهای خانگی یا میان وعده های تهیه شده از مواد تازه

شیر، پودینگ، ماست، شیر سویا، خامه و کرم غیر لبنی و شیر های غنی شده

شیر بادام یا شیر برنج

پنیر فرآوری شده پروسس و اسپرد پنیر

مقدار کم پنیر بری یا پنیر سوییسی
 

پنیر خامه ای بدون چربی یا خامه ترش بدون چربی

خامه معمولی یا کم چرب یا خامه ترش

بستنی یا ماست یخ زده

آبمیوه یخ زده

نان های کارخانه ای، بیسکویت، نان ذرت، مافین، پنکیک یا وافل

نان، نان های فانتزی

گوشت فرآوری شده مانند بیکن، بولونیا، ناگت مرغ، ژامبون و هات داگ، و گوشت، مرغ  یا غذاهای دریایی که فسفر در ترکیبات آن ذکر شده است.

گوشت گاو بدون چربی، تخم مرغ، گوشت گوسفند، گوشت شکار، گوشت ماکیان بدون افزودنی، ماهی و غذا های دریایی که در ترکیبات آن ها فسفر ذکر نشده است.

شکلات یا کارامل، از جمله نوشیدنی های شکلاتی و شکلات های بسته ای

آب نبات ژله ای، آب نبات، راحت الحلقوم

نوشابه کولا و فلفلی، بسیاری از آب های طعم دار، چای های آماده در قوطی، نوشیدنی های انرژی زا یا ورزشی، بسیاری از نوشیدنی های پودری، آبجو و شراب

 

نوشابه های لیمونادی و زنجبیلی، آب ساده و هر نوشیدنی ترکیبی دیگری که در ترکیبات آن نام فسفر برده نشده است.



برچسب ترکیبات غذا را با دقت بررسی کنید
گاهی برای افزایش غلظت، بهبود طعم، جلوگیری از تغییر رنگ یا حفظ سلامت غذاهای فراوری شده به آنها فسفر اضافه می شود. برچسب های غذا را بررسی کنید تا ببینید آیا ترکیبات حاوی  فسفر در آن وجود دارد یا خیر. اگر قصد دارید فسفر مصرفی تان را کاهش دهید به دنبال غذاهایی باشید که در ترکیبات آنها فسفر وجود نداشته باشد.


نمونه هایی از افزودنی های فسفردار عبارتند از:

  • کلسیم فسفات
  • فسفات دی سدیم
  • اسید فسفریک
  • مونوپتاسیم فسفات
  • اسید سدیم پیرو فسفات
  • تری پلی فسفات سدیم


غذاهای فست فود، غذاهای آماده و گوشت و پنیر های فرآوری شده دارای مقدار بالایی فسفر هستند.

 

با مشاور تغذیه ای مجرب مشورت کنید
به گزارش «بهپو» به نقل از «مایوکلینیک»، برای داشتن یک برنامه غذایی که به نیازهای شما پاسخ دهد، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. متخصص تغذیه شما را تحت نظارت قرار می دهد و اطمینان حاصل می کند که در طول پیروی از رژیم کم فسفر مواد غذایی کافی به بدنتان می رسد.
از آنجا که خوردن فسفرِ کم، کار دشواری است، پزشک از داروهای مهار کننده فسفات استفاده می کند تا به کنترل مقدار فسفر که بدن از مواد غذایی جذب می کند، کمک کند./

بهپو در جوامع مجــازیکانال ما را در جوامع مجازی دنبال کنیــد

دیدگاه و نظــرات