برای مشاوره با پزشکان کلیک کنید
;

بلاهایی که کمبود ید سرمان می آورد

بلاهایی که کمبود ید سرمان می آورد هر چه تلاش می کنید وزنتان کم نمی شود، همیشه سردتان است، موهایتان می ریزد، همیشه خسته اید، پوستتان خشک و حساس و عادت ماهانه تان نامنظم شده است. شاید در یک نگاه، وجه مشترکی میان این علایم پیدا نکنید، اما حقیقت این است که «کمبود ید» در بدن چنین علایمی به همراه دارد.
هر چه تلاش می کنید وزنتان کم نمی شود، همیشه سردتان است، موهایتان می ریزد، همیشه خسته اید، پوستتان خشک و حساس و عادت ماهانه تان نامنظم شده است. شاید در یک نگاه، وجه مشترکی میان این علایم پیدا نکنید، اما حقیقت این است که «کمبود ید» در بدن چنین علایمی به همراه دارد.
به گزارش «بهپو»، ید ماده معدنی ضروری است که بیشتر در غذاهای دریایی یافت می شود. غده تیرویید برای تولید هورمون به ید احتیاج دارد. ید به کنترل رشد، بازسازی سلول های صدمه دیده و سوخت و ساز سالم کمک می کند. متاسفانه بیش از یک سوم مردم به کمبود ید دچار هستند.
بیشترین خطر در افراد زیر مشاهده می شود:
  1. زنان باردار
  2. ساکنان کشورهایی که خاک آن ید کمی دارد. کشورهای آسیای جنوبی، آسیای جنوب شرقی، نیوزیلند و کشور های اروپایی از این جمله اند.
  3. افرادی که نمک یددار استفاده نمی کنند
  4. کسانی که رژیم گیاهخواری دارند
کمبود ید منجر به علایم ناخوشایند و حتی شدید می شود که از آن جمله می توان به تورم گلو، مشکلات بارداری، افزایش وزن و اختلال یادگیری اشاره کرد.
نشانه های کمبود ید به «کم کاری تیرویید» یا کمبود هورمون تیرویید شباهت دارد. از آن جا که برای تولید هورمون تیرویید از ید استفاده می شود، کمبود ید به کم کاری تیرویید ختم خواهد شد. در اینجا به 10 علامت و نشانه کمبود ید اشاره می کنیم:
 

تورم گلو

تورم بخش جلویی گلو شایع ترین علامت کمبود ید است. این عارضه با نام «گواتر» شناخته می شود و به دلیل بزرگ شدن غده تیرویید بروز می کند.
غده تیرویید غده ای پروانه ای شکل و کوچک در جلوی گلوست که با دریافت پیام از هورمون محرک تیرویید «TSH» به تولید هورمون می پردازد. وقتی سطح TSH خون بالا می رود غده تیرویید با مصرف ید، هورمون تولید می کند. اگر میزان ید بدن کم باشد هورمون کافی تولید نمی شود. برای جبران کمبود ید، غده تیرویید سخت تر کار می کند تا هورمون بیشتری بسازد. این مسئله باعث رشد بیشتر سلول ها و ایجاد گواتر می شود. خوشبختانه در بیشتر موارد با مصرف ید مشکل برطرف می شود. اگر گواتر چندین سال بدون درمان رها شود ممکن است صدمات جبران ناپذیری به تیرویید وارد کند.
 

افزایش وزن ناخواسته

اگر بدن برای تولید هورمون تیرویید ید کافی نداشته باشد، فرد به اضافه وزن دچار می شود. هورمون تیرویید به افزایش سوخت و ساز کمک می کند. وقتی هورمون تیرویید کمی تولید شود کالری کمتری سوزانده می شود و بیشتر کالری های خورده شده به عنوان چربی ذخیره می شود. با افزودن ید به رژیم غذایی می توان تاثیر منفی کاهش سوخت و ساز را از بین برد و هورمون تیرویید بیشتری تولید کرد.
 

ضعف و خستگی

برخی مطالعات نشان داده اند حدود 80 درصد مبتلایان به کمبود هورمون تیرویید، دچار خستگی، ضعف و کسالت می شوند، زیرا هورمون تیرویید انرژی بدن را تامین می کند. وقتی سطح هورمون تیرویید پایین می آید بدن توانایی تولید انرژی کافی را ندارد و فرد احساس ضعف و خستگی می کند.
تحقیقی روی 2456 نفر نشان داده است ضعف و خستگی شایع ترین نشانه کمبود یا کاهش جزیی هورمون تیرویید است.
 

ریزش مو

هورمون تیرویید به کنترل رشد فولیکول های مو کمک می کند. وقتی این هورمون کم باشد، بازسازی فولیکول های مو متوقف می شود. این مسئله به مرور زمان باعث ریزش مو و طاسی می شود. مطالعه ای روی 700 نفر نشان داده است 30 درصد مبتلایان به کمبود هورمون تیرویید، دچار طاسی می شوند. البته تحقیق دیگری دریافته است این طاسی تنها در کسانی دیده می شود که سابقه ارثی دارند. ریزش موی ناشی از کمبود ید با مصرف ید متوقف و اصلاح می شود.
 

پوسته ریزی پوست

در واقع 77 درصد افراد مبتلا به کمبود هورمون تیرویید به خشکی و فلسی شدن پوست مبتلا می شوند. هورمون های تیرویید که حاوی ید است به بازسازی سلول های پوست کمک می کنند. وقتی سطح هورمون تیرویید کم باشد بازسازی به کیفیت قبل انجام نمی شود و خشکی و فلسی شدن پوست را به همراه دارد.
علاوه بر این هورمون تیرویید در تنظیم عرق هم موثر است. مبتلایان به کمبود ید یا کاهش هورمون تیرویید، کمتر از حد معمول عرق می کنند. همانطور که می دانید عرق کردن پوست را مرطوب و هیدراته نگه می دارد و کم عرق کردن دلیل دیگری برای خشکی و فلسی شدن پوست است.
 

حساسیت به سرما

بیش از 80 درصد مبتلایان به کمبود هورمون تیرویید بیش از حد معمول به سرما حساس هستند.
همانطور که اشاره شد هورمون تیرویید در کنترل سرعت سوخت و ساز نقش مهمی دارد. با کاهش این هورمون سوخت و ساز کاهش می یابد و گرمای کمتری تولید می شود. بنابراین فرد بیشتر اوقات احساس سرما می کند. همچنین هورمون تیرویید فعالیت چربی قهوه ای را افزایش می دهد. چربی قهوه ای گونه ای از چربی است که گرما تولید می کند. بنابراین کاهش هورمون تیرویید کار چربی قهوه ای را مختل می کند.
 

تغییر در ریتم قلب

ید بسیارکم، تپش قلب را آهسته می کند و ید بسیار زیاد باعث می شود قلب تند تر بزند. کمبود شدید ید به طور ناهنجاری تپش قلب را کند می کند و احساس ضعف، خستگی، گیجی، و گاهی غش به دنبال دارد.
 

اشکال در یاد آوری و یادگیری

مطالعه ای روی بیش از 1000 بزرگسال نشان داد کسانی که هورمون تیرویید بیشتری در بدن دارند در مقایسه با مبتلایان به کاهش هورمون تیرویید، در آزمایش های یادگیری و حافظه عملکرد بهتری دارند. هورمون تیرویید به رشد و عملکرد مغز کمک می کند. به همین علت کمبود ید، عملکرد مغز را پایین می آورد.
در مطالعات مشاهده شده است هیپوکامپ -بخش کنترل کننده حافظه بلند مدت- در مبتلایان به کاهش هورمون تیرویید کوچک تر می شود.
 

مشکلات جسمی در طول بارداری

زنان باردار در معرض خطر کمبود ید هستند، زیرا برای تامین نیاز روزانه خود و کودک می بایست ید بیشتری مصرف کنند. افزایش نیاز به ید تا آخر شیردهی ادامه دارد تا اینکه کودک ید را از طریق شیر تامین کند.
مصرف نکردن ید کافی در بارداری و شیردهی عوارضی برای مادر و کودک به همراه دارد. در مادران علایم کم کاری تیرویید مثل گواتر، ضعف، خستگی و حساسیت به سرما دیده می شود و در نوزادان بازماندن از رشد جسمی و تکامل مغزی به دنبال دارد. البته کمبود شدید ید با خطر مرگ جنین همراه است.
 

نامنظمی عادت ماهانه

در مطالعه ای 68 درصد زنان مبتلا به کمبود هورمون تیرویید به نامنظمی عادت ماهانه دچار شدند. نزدیک تر شدن فواصل قاعدگی و خون ریزی های سنگین در قاعدگی از دیگر عوارض کمبود هورمون تیرویید در زنان است. کمبود هورمون تیرویید در سیگنال های ارسالی به هورمون های قاعدگی اختلال ایجاد می کند.
 

ید را از کجا تامین کنیم؟

منابع ید کم هستند، به همین علت است که کمبود ید یک مشکل جهانی است. میزان دریافت توصیه شده ید «RDI» 150 میکرو گرم در روز است، این میزان 97 تا 98 درصد نیاز یک بزرگسال را تامین می کند. زنان باردار به روزانه 220 میکروگرم و زنان شیرده به 290 میکروگرم ید نیاز دارند.
منابع عالی ید در زیر آمده است:
  • یک ورق جلبک خشک 11% تا 2000% RDI
  • 85 گرم ماهی کاد 66% RDI
  • 1 فنجان ماست ساده 50% RDI
  • ¼ قاشق چایخوری نمک ید دار 47% RDI
  • 85 گرم میگو 23% RDI
  • 1 تخم مرغ بزرگ 16% RDI
  • 85 گرم ماهی تون کنسروی 11% RDI
  • 5 تا آلو سیاه 9% RDI
به گزارش «بهپو» به نقل از «هلث لاین» میزان ید جلبک به منطقه رشد آن بستگی دارد. جلبک ژاپنی غنی از ید است.
 ماهی، گوشت گاو، مرغ، باقلا، لوبیا چیتی، شیر و لبنیات از جمله خوراکی های ید دار هستند که میزان ید آن ها در مقایسه با لیست بالا کمتر است.
بهترین راه دریافت ید مصرف نمک یددار است. نصف قاشق چایخوری نمک نیاز روزانه شما را تامین می کند.
اگر تصور می کنید کمبود ید دارید با پزشک مشورت کنید. او با معاینه گلو و انجام آزمایش مشکل شما را بررسی می کند./

بهپو در جوامع مجــازیکانال ما را در جوامع مجازی دنبال کنیــد

دیدگاه و نظــرات